Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gretas sång- och danskupp på scen

Här överraskar Greta Thunberg med sång och dansnummer på scen i centrala Stockholm, senare på kväll höll hon ett mer allvarligt tal, se delar av klippet längre ned i artikeln.
Programledarna Amie Bramme Sey och Frida Söderlund.
Foto: Climate Live Sweden/ Youtube
Unga intog scenen i en gemensam protest för klimatet.
Foto: Climate Live Sweden/ Youtube
Loreen uppträdde för publikhavet.
Foto: Climate Live Sweden/ Youtube
Jubel utbröt när Victor Leksell intog scenen.
Foto: Climate Live Sweden/ Youtube
Victor Leksell.
Foto: Climate Live Sweden/ Youtube
Bakom initiativet står Fridays For Future, med Greta Thunberg i spetsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Climate Live
Foto: Climate live
Foto: Climate live
Foto: Climate live
Foto: Climate Live
Thunberg talar i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 13

Människor flockades till Kungsträdgården i centrala Stockholm för Climate Live-konserten på lördagskvällen.

Flera artister har framträtt – och aktivisten Greta Thunberg har hållit tal.

Innan talet dök Thunberg dock upp på scenen för att sjunga och dansa till ”Never gonna give you up” av Rick Astley.

– Vi här vet egentligen mycket väl att förändringen inte kommer att komma från politiker, sa hon när talet väl började.

Det är den globala rörelsen Climate Live som under lördagen arrangerade konserter över hela världen, bland annat i London och São Paulo i Brasilien. Allt sker under ledning av unga. 

Bakom initiativet stod Fridays For Future, med Greta Thunberg i spetsen, samt festivalarrangören LiveGreen. Evenemanget i Stockholm leddes av mediaprofilen Amie Bramme Sey och journalisten Frida Söderlund, tillsammans med aktivisterna Leonora Hermann och Andreas Magnusson.

Jubel när Victor Leksell intog scenen

Under kvällen framträdde flera stora artister. Först upp var tidigare Melodifestivalen-vinnaren Loreen som framförde Pink Floyds ”Another brick in the wall pt.2”. Hon följdes av Victor Leksell som möttes av folkjubel när han sjöng succélåten ”Svag”.

Peter Jöback och Helen Sjöholm intog scenen tillsammans för att framföra ”När jag faller”.

– Det känns fantastiskt att få stå här och visa att vi stöttar Climate Live, Fridays for future och alla unga som förstår hur viktigt det här är. Vi behöver gå från ord till handling, vi behöver politiker som pratar klarspråk och vi behöver fatta att kan göra skillnad, sa Helen Sjöholm från scenen. 

Skådespelarna från Netflixsuccén ”Young Royals” skickade videohälsningar till publiken i Kungsträdgården. Till ett öronbedövande jubel klev sedan Omar Rudberg, som spelar Simon i serien, upp på scenen och framförde sin låt ”Yo dije ouff”.

Gretas sång- och danskupp

När väl Greta Thunberg kom upp på scenen var det inte med hennes vanliga allvarsamma ord om utsläppen. I stället utbröt dans. Klimataktivisten sjöng och svängde på kroppen till ”Never gonna give you up” av Rick Astley. Hon fick sällskap av arrangören Andreas Magnusson.

Senare under kvällen följde dock talet – och allvaret. Greta Thunberg poängterade att världen nu befinner sig i en ”existentiell kris”.

– En kris som redan i dag skördar otaliga liv och förstör samhällen. Klimatkrisen kommer inte att ske i framtiden, den är här redan nu, sa Thunberg.

Se delar från Greta Thunbergs tal

Människor flockades till Kungsträdgården i centrala Stockholm för Climate Live-konserten på lördagen. Flera artister uppträdde – och klimataktivisten Greta Thunberg höll tal.

Kritiken mot makthavare

Hon riktade också stark kritik mot makthavare och politiker som, enligt 18-åringen, är mycket medvetna om att de inte gör vad som krävs för att minska utsläppen.

– De bara fortsätter som förut. De bara pratar och tjafsar för att få det att framstå som att de gör något. Men utsläppen fortsätter fortfarande.

– Vi här vet egentligen mycket väl att förändringen inte kommer att komma från politiker. Förändringen kommer att ske när tillräckligt många har fått nog. Det är upp till oss. Makthavare visar gång på gång att de inte är redo och mogna att göra det åt oss.

Climate Lives ungdomsledda klimatkonserter kom till via skolstrejkerna Fridays For Future. Den globala rörelsen startades av Greta Thunberg, när hon den 20 augusti 2018 ensam satte sig utanför riksdagshuset i Stockholm, i protest och för att lyfta miljöfrågan inför valet samma höst.

Artister som uppträder under kvällen

First Aid Kit

Victor Leksell 

Loreen

Lars Winnerbäck

Royal Republic 

Tusse 

Omar Rudberg 

Tjuvjakt 

Silvana Imam 

Daniel Adams-Ray

Cherrie 

Markus Krunegård

Helen Sjöholm 

Peg Parnevik 

Melissa Horn 

Peter Jöback

Jon Henrik Fjällgren 

Beatrice Eli 

Maxida Märak 

Sofia Jannok 

Oscar Stembridge

Greta Thunbergs kritik mot världsledarna

Greta Thunbergs kritik mot världsledarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.