Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöministrarna möttes inför klimatkonferensen

Miljöministern om effekterna av klimatmötet i New York.
Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin stöttar EU:s förslag men vill att ambitionerna på kort sikt höjs.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU kommer med en gemensam agenda till de globala klimatförhandlingarna. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen möttes EU:s miljö- och klimatministrar för att enas om en position inför FN:s klimatkonferens i Santiago, Chile, i december. 

Sverige arbetar för att förslaget ska bli mer ambitiöst på kort sikt.

– EU har i dag tagit ett betydelsefullt steg framåt och kommer med en ambitiös position till FN:s klimatmöte i december, säger Isabella Lövin efter mötet.

Miljöministrarna möttes i miljörådet i Luxemburg. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin representerar Sverige och på agendan står flera punkter:

Alla parter som skrivit under Parisavtalet ska arbeta fram och presentera långsiktiga klimatstrategier. Dessa ska skickas till FN senast 2020. EU-kommissionen har tagit fram ett förslag på hur EU kan minska sina växthusgasutsläpp och nå nollnettoutsläpp till år 2050. 

Förslaget har hanterats av olika EU-råd och miljöministrarnas diskussion blir den sista behandlingen av förslaget. Det är sedan upp till statscheferna att nå en slutlig överenskommelse. 

Ministrarna skulle under fredagens möte enas om EU:s position i klimatförhandlingarna i Santiago, Chile, den 2-13 december. 

Den svenska regeringen säger att de stöttade förslaget som lagts fram, men har arbetat för att det ska bli mer ambitiöst på kort sikt, till år 2030.
- Tack vare Sverige och andra länder som driver på har vi nu enats om att EU nästa år ska uppdatera sina åtaganden inom Parisavtalet. EU behöver fortsätta att ta steg framåt för världen tittar på oss och förväntar sig att vi går före, när ingen annan gör det, säger Isabella Lövin i en kommentar till Expressen.

Förslag för cirkulär ekonomi

En plan för cirkulär ekonomi ska också diskuteras av miljöministrarna som uppmanar EU-kommissionen att fram en långsiktig strategi och handlingsplan för en mer cirkulär ekonomi.

Viktiga frågor för den svenska regeringen är en textilstrategi på EU-nivå, giftfria materialcykler och bättre information till konsumenter.  

EU:s miljöprogram ligger till grund för utvecklingen av EU:s miljöpolitik. Det nuvarande programmet löper ut nästa år och nu ska ministrarna diskutera innehåll och uppmana kommissionen att presentera ett förslag för 2021-2030. 

Finansvärlden diskuterar klimatfrågan 

Under torsdagen och fredagen samlades dessutom representanter från flera länders finansdepartement, Världsbanken, IMF och OECD i Stockholm. Finansministersamarbetet för klimatåtgärder startade i april och består i dagsläget av 43 länder. Arbetet leds av Finland och Chile och målet är att öka engagemang och kunskap om klimatfrågan bland världens finansministrar. 

Enligt regeringen har Sverige och finansminister Magdalena Andersson en ledande roll i gruppens arbete som handlar om att hitta sätt för att prissätta koldioxidutsläpp, temat på konferensen som Sverige bjudit in till. 

Det här innebär Parisavtalet

Beslutades vid klimatförhandlingen COP21 i Paris i december 2015.

Börjar gälla år 2020.

Ska minska utsläppen av växthusgaser och stötta de länder som drabbas hårdast av klimatförhandlingens effekter.

Målet är att hålla den globala temperaturökningen klart under 2 grader och helst inte överstiga 1,5 grad.

Av de 197 länder som är parter till FN:s klimatkonvention UNFCCC har 194 skrivit under. 185 har ratificerat avtalet, alltså gått med på att följa det.

  Länder som följer avtalet ska öka sina ambitioner efter hand och förnya eller uppdatera sitt klimatarbete vart femte år.

  Från år 2023 ska ländernas arbete ses över på en global nivå vart femte år.

  På klimatförhandlingen COP24 i Polen 2018 antogs Parisvatalets regelbok, ett gemensamt regelverk för hur länderna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden under Parisavtalet.