Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN varnar: Står inför ”klimatapartheid”

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.
FN varnar för att världen står inför en ”klimatapartheid”.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Forskare från Stanford University har tidigare varnat för att klimatförändringar gör fattigare länder ännu fattigare.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

FN varnar nu i en ny rapport för att världen står inför en ”klimatapartheid” mellan rika och fattiga. De menar att människor som har det sämre ställt ekonomiskt inte kommer kunna skydda sig för klimatförändringar på samma sätt, skriver CNN.

På tisdagen publicerades en ny rapport från FN som visar att uppskattningsvis kommer över 120 miljoner människor hamna i fattigdom inom det närmaste årtiondet till följd av klimatförändringar.

När extremt väder såsom torkor, översvämningar och orkaner blir allt mer vanliga tvingas de som har det sämre ställt ekonomiskt att ”välja mellan att svälta eller att fly” menar rapporten.

– Vi riskerar att hamna i ett ”klimatapartheid” scenario där välbärgade betalar för att fly överhettning, hunger och konflikter medan resten av världen lämnas för att lida, säger Philip Alston, FNs expert på extremväder och mänskliga rättigheter till CNN.

Så snälla är svenskarna mot klimatet.

Redan skillnad mellan rika och fattiga

Enligt Philip Alston syns det redan en skillnad i hur klimatförändringar påverkar rika respektive fattiga.

Ett exempel är då orkanen Sandy drog in över New York och samtidigt som tusentals låginkomsttagare inte hade någon el eller tillgång till sjukvård på flera dagar hölls Goldman Sachs huvudkvarter skyddat men tio tusentals sandsäckar och fick el genom en generator.

Omöjligt att fly

Forskare från Stanford University har tidigare varnat för att klimatförändringar gör fattigare länder ännu fattigare och gör den globala ojämlikheten mellan länderna större, skriver CNN.

Försörjningsmöjligheter är som allra mest utsatta i de fattigaste länderna när klimatförändringskatastrofer inträffar, eftersom fattigdom för det omöjligt att fly, menar en forskningsrapport som publicerades i Science journal 2017.

– Medan människor i fattigdom bara är skyldiga till en liten del av de globala utsläppen är det ändå dem som kommer bära bördan för klimatförändringarna och har minst möjlighet till att skydda sig själva, säger Philip Alston till CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.