FN varnar: Minst en grad varmare i fem år

Två tredjedelar av temperaturhöjningen har skett de senaste 50 åren.
En ung kvinna deltar i en klimatprotest i Berlin i slutet på juni.
Foto: STEFAN BONESS/IPON/SIPA/SHUTTERSTOCK / STEFAN BONESS/IPON/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ett uttorkat majsfält i Ahlen, Tyskland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Världen kommer troligen att vara en grad varmare de närmaste fem åren, enligt en ny FN-studie.

Det finns även 20 procents risk att uppvärmningen överskrider 1,5 grader under minst ett år.

– Studien visar den enorma utmaningen att uppfylla Parisavtalets klimatmål, säger Petteri Taalas på Meteorologiska världsorganisationen till The Guardian.

Den globala uppvärmningen kommer troligen ligga på minst en grad mellan 2020 och 2024, enligt en ny långtidsprognos från FN.

Under de kommande fem åren är det också en 20 procents risk att världen under något år kommer att se en uppvärmning på minst 1,5 grader.

Experter understryker att detta inte innebär att Parisavtalet är brutet, men att det visar hur nära världen redan är.

”En enorm utmaning”

Långtidsprognosen har genomförts av Meteorologiska världsorganisationen, WMO – FN:s organ för meteorologi.

– Den här studien visar – med en hög nivå av forskningskompetens – den enorma utmaningen vi har framför oss när vi ska uppfylla Parisavtalets klimatmål, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas till The Guardian.

Ett av Parisavtalets mål är att hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader, jämfört med temperaturen före industrialiseringen.

Värmebölja i USA

Samtidigt varnar man i USA för en ”värmekupol” över landet, med höga temperaturer från kust till kust från helgen till slutet av månaden.

Över 80 procent av landets befolkning, 265 miljoner människor, kommer att uppleva temperaturer på över 32,2 grader nästa vecka. 

Minst 75 värmerekord kommer att antingen tangeras eller slås i USA mellan i dag, fredag, och tisdag nästa vecka, enligt USA:s National Weather Service, rapporterar Dailymail.com.

Förra månaden var den näst varmaste junimånaden som någonsin uppmätts globalt – bara juni förra året var varmare, med 0,01 grader.

Se hela intervjun med Greta Thunberg i CNN .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.