Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN: Världen står inför en ”katastrofal” uppvärmning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för katastrofala temperaturökningar. Arkivbild.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt FN-organet WMO var 2020 nära att bli lika varmt som rekordvarma 2016.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för en ytterligare temperaturökning på 3 till 5 grader under århundradet, enligt AFP.

– Vi står inför en katastrofal temperaturökning, säger han i ett uttalande.

Den dystra framtidsprognosen kommer från FN-organet Meteorologiska världsorganisationen, WMO, som meddelat att 2011-2020 var det varmaste årtiondet som någonsin uppmätts, och att fjolårets temperaturer var en hårsmån från rekordvarma 2016 – då väderfenomenet El Niño var ovanligt varm.

Enligt mätningarna var den globala medeltemperaturen 14,9 grader celsius förra året – vilket är 1,2 grader över temperaturen åren 1850-1900.

– Bekräftelsen från WMO om att 2020 var ett av de varmaste åren som registrerats är ännu en stark påminnelse om den hårda takten i klimatförändringarna, som förstör liv och försörjning på vår planet, säger Guterres enligt AFP.

”Den avgörande utmaningen”

WMO fruktar nu att den globala genomsnittstemperaturen kommer att ha stigit med 1,5 grader celsius 2024.

– Att sluta fred med naturen kommer bli den avgörande utmaningen under 2000-talet. Det måste vara högsta prioritet, säger António Guterres.

WMO kommer att publicera sin slutrapport om 2020:s klimat i mars.

Här möts Greta och Obama: ”Vi är ett team”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.