Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paris-avtalet räcker inte: ”Kollektivt misslyckande”

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder
För att hamna under målet på en ökning med endast 1,5 grader måste ambitionsnivån vara fem gånger så hög.
Foto: JOSHUA STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Temperaturen på jorden kommer stiga med 3,2 grader under vårt århundrade – även om alla länder följer Parisavtalet.

Det skriver FN i en ny rapport.

– Vårt kollektiva misslyckande att i god tid och kraftigt agera mot klimatförändringen innebär att vi nu måste kapa kraftigt i utsläppen, säger Inger Andersen, chef för FN:s klimatorgan, till DN.

Det duger inte. Det är budskapet från FN i den nya klimatrapporten ”Emissions Gap Report 2019” som släpptes på tisdagen. Det är för tionde året som en utgåva av rapporten släppts – och nu är det mer bråttom än någonsin att ta ordentliga krafttag för klimatet. 

För att hamna under målet på en ökning med endast 1,5 grader måste ländernas ambitionsnivåer vara fem gånger så hög som den är just nu, konstaterar man. 

Rapporten från FN konstaterar att utsläppen av växthusgaser måste sänkas med 7,6 procent världen över. Annars kommer man aldrig att nå målen. 

– Vårt kollektiva misslyckande att i god tid och kraftigt agera mot klimatförändringen innebär att vi nu måste kapa kraftigt i utsläppen, mer än 7 procent varje år om vi slår ut det jämnt över det kommande decenniet, säger Inger Andersen, chef för Unep, FN:s klimatorgan, till DN.

Det finns flera problem med dagens klimatarbete, konstaterar FN i rapporten. Dels håller inte de flesta länder sina löften – och även om de skulle nå sina mål, är dessa inte nog. Även om Parisavtalet skulle följas till punkt och pricka skulle temperaturhöjningen hamna på omkring 3 grader.

Nya rekordnivåer av växthusgaser

Rapporten släpps dagen efter att chefen för Världsmeteorologiska organisationen, Petteri Taalas, meddelat att nivån av växthusgaser i atmosfären nu nått rekordnivåer – trots Parisavtalets alla löften. 

I stället för att minska har nivåerna i stället ökat i genomsnitt 1,5 procent de senaste åren. Förra året landade man på en rekordnivå: det globala snittet av koldioxid i atmosfären låg på 407,8 ppm (miljondelar), vilket kan jämföras med 405,5 ppm året innan. Och året innan dess – och året innan dess – var ökningen ungefär densamma.

– Det finns inga tecken på en inbromsning, definitivt ingen minskning, av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären. Trots alla åtaganden inom Parisavtalet. Vi behöver gå från ord till handling och öka ambitionsnivån för att säkra den framtida välfärden för mänskligheten, säger Petteri Taalas i en kommentar i samband med rapporten släpps. 

Men det finns fortfarande hopp, enligt FN. Det politiska uppvaknandet kring situationen för klimatet har visat att det bland världsledarna finns vilja att agera. 

Och den känslan delar även Petteri Taalas, sa han under en presskonferens nyligen. 

– På sätt och vis är jag mer hoppfull nu än jag var för tio år sedan, för nu ser vi ett helt annat politiskt tryck och dessutom många initiativ från den privata sektorn.

Länderna ska uppdatera sina mål nästa år

Nästa år blir ett ödesår för klimatet. Då ska länderna som anslutit sig till Parisavtalet uppgradera sina mål och handlingsplaner för att nå dem. 

Men att vänta tills dess räcker inte, menar Inger Andersen: 

– Rapporten visar att världens länder inte kan vänta till slutet av 2020, när nya klimatåtaganden ska ges, med att öka ambitionerna. Alla länder – och alla städer, regioner, företag och individer måste agera nu, säger hon till DN.

Mellan den 2-13 december ska FN:s klimatkonferens hållas i Madrid, och då kommer länderna att diskutera nästa steg för att förbättra situationen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.