Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-mötet: 2019 ett av de varmaste åren hittills

Greta Thunberg är under tisdagen framme i Portugal och ska nu bege sig till Madrid.
Den största issmältningen i Grönland sedan 2012 uppmättes i år.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Rekordvärme i Europa i somras.
Foto: JEREMY MELLOUL / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

Klimatförhandlingarna i Madrid har startat. 

Under tisdagen presenterades den rapport från Världsmeteorologiska organisationen, WMO, som Expressen rapporterade om redan i september.

Den visar att 2019 väntas bli ett av de allra varmaste åren som uppmätts hittills. 

Rapporten om tillståndet för klimatet presenterades av WMO under tisdagen, vid dagens klimatförhandlingar i Madrid. Statistiken släpptes dock redan inför klimattoppmötet i New York, den 23 september. 

Medeltemperaturen för de senaste fem åren, men också för de senaste tio åren (2010-2019), ser ut att bli den varmaste som uppmätts. År 2019 tros bli det andra eller tredje varmaste året någonsin, rapporterar WMO.

Från januari till oktober i år har den globala temperaturen varit 1,1, grad varmare än under förindustriell tid. Och havsnivån stiger i allt snabbare takt, sedan satellitmätningarna började 1993, på grund av avsmältningen i Grönland och Antarktis. 

– Om vi inte snabbt agerar går vi mot en temperaturökning på mer än tre grader i slutet av århundradet, med än fler skadliga effekter för människans välmående. Vi är inte i närheten av att möta målen i Parisavtalet, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas, i ett pressmeddelande.

Rekordhöga halter av växthusgaser

Under förra veckan släppte WMO en rapport som visar att halterna av koldioxid i atmosfären nått rekordhöga nivåer och nu är jämförbara med halterna för tre till fem miljoner år sedan. 

Framtida generationer kommer att drabbas av högre temperaturer, vattenbrist och stigande havsnivåer, varnade FN-organet då. 

Under måndagen startade klimatmötet i Madrid 

Jenny Stiernstedt berättar vad som händer under klimatförhandlingarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.