Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FN larmar om rekordhöga temperaturer på Arktis

Forskarna chockade över upptäckten på Arktis – ändrar prognosen
FN larmar om rekordvärme på Arktis och ringer starka varningsklockor för klimatförändringarna.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
Bilden är från Chukchihavet, mellan Alaska och Ryssland, år 1999.
Foto: AP GREENPEACE

FN meddelade under tisdagen rekordhöga temperaturer på Arktis. 

Nu ringer varningsklockorna starkt för de pågående klimatförändringarna. 

Temperaturen på Sibirien förra året uppmättes till 38 grader vilket är ett nytt värmerekord för Arktis, rapporterar AFP

Värme-rekordet uppmättes i staden Verkhojansk den 20 juni 2020 och är den högsta temperaturen som någonsin registrerats ovanför polcirkeln, uppger Meteorologiska världsorganisationen. 

WHO har för första gången rapporterat in rekordvärmen i Arktis till sitt arkiv över extrema väderrapporter och är en av flera vågor av rekordtemperaturer globalt, uppger FN. 

Temperaturen i Verkhojansk uppmättes under en exceptionellt lång sibirisk värmebölja, och FN påpekade att värmen passade bättre in på Medelhavets klimat än Arktis. 

Snabbast ökande temperatur

Medeltemperaturen nådde upp till 10 grader över det normala under en stor del av sommaren förra året, och orsakade bränder och massiva havsisförluster. Arktis förändringstakt uppges vara mer än dubbelt så hög som det globala genomsnittet. 

Meteorologiska världsorganisationen har aldrig tidigare haft så många pågående undersökningar samtidigt, uppger Petteri Taalas, generalsekreterare på Meteorologiska världsorganisationen.

De försöker fortfarande verifiera de dryga 54 grader som registrerades i år samt förra året i Death Valley, Kalifornien – världens hetaste plats. Dessutom arbetar experter med att validera ett nytt europeiskt temperaturrekord på den italienska ön Sicilien från i somras.

Se något mer:
Därför skapas det enorma hål i marken

Forskarna har listat ut anledningen bakom kratrarna – en konsekvens av klimatförändringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.