Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN: Klimatflyktingar får inte skickas tillbaka

Vianney, 13 : ”Jag tror ön kommer försvinna”
Expressens Magnus Falkehed och Niclas Hammarström besökte förra året Han Island, Papua Nya Guinea, där myndigheterna börjat evakuera invånare till fastlandet. Ön sjunker sakta i det stigande havet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
I Toch, Sydsudan har det blivit nästintill omöjligt att fiska efter att sjön täckts av ökande algväxter.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Klimatflyktingar får inte tvingas tillbaka till sina hemländer, enligt FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Det vägledande beslutet kommer efter ett fall där en man flytt till Nya Zeeland från den sjunkande önationen Kiribati, rapporterar CNN. 

Människor som tvingas fly sina hemländer på grund av klimatförändringar väntas bli en av de största effekterna av klimatkrisen, enligt FN. De har tidigare uppskattat antalet klimatflyktingar till över 250 miljoner år 2050. 

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har nu uttalat sig i ett uppmärksammat fall, där en man sökt asyl i Nya Zeeland efter att ha flytt Kiribati. Önationen riskerar att bli ett av de första länderna som försvinner på grund av stigande havsnivåer. 

I beslutet skriver kommittén att länder kan kränka mänskliga rättigheter om personer tvingas tillbaka till länder där klimatförändringar utgör ett omedelbart hot, skriver CNN.

FN: Klimatflyktingar får inte skickas tillbaka

Samtidigt avgjorde kommittén fallet till fördel för Nya Zeeland, eftersom mannen som sökt asyl i nuläget inte är utsatt för omedelbar livsfara. 

Däremot väntas beslutet ha en vägledande effekt i framtida fall i takt med att antalet personer som tvingas migrera till följd av klimathotet ökar.

”Givet att risken för att ett helt land kan försvinna under vattenytan är så extremt, kan livsförhållandena i ett sådant land vara oförenliga med rätten till ett värdigt liv redan innan den risken blir verklighet”, står det i beslutet enligt CNN.

Klimatkrisens unga offer – Papua Nya Guinea:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.