Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jorden på väg mot tre graders uppvärmning

Jorden på väg mot tre graders uppvärmning.
FN varnar för klimatläget i en ny rapport.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN varnar för klimatläget i en ny rapport.
Foto: DIRK NOTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

FN larmar om att jorden är på väg mot över tre graders uppvärmning – trots pandemin, rapporterar AFP.

– 2020 är på väg att bli ett av de varmaste åren någonsin, medan skogsbränder, orkaner och torka fortsätter att orsaka förödelse, säger Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram Unep.

Nedstängningen i samband med pandemin ser ut att leda till minskade koldioxidutsläpp med 7 procent jämfört med förra året, enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep.

Men det kommer bara ha en ”försumbar effekt”, enligt FN.

Som det ser ut nu är vi är på väg mot tre graders uppvärmning innan århundradet är slut, och inte 1,5 grader.

Måste öka klimatplaner fem gånger

Enligt FN:s miljöprogram måste utsläppen minska med 7,6 procent årligen fram till 2030 för att 1,5-gradersmålet ska uppnås.

– Jag uppmanar regeringar att stötta en grön återhämtning i kommande stödåtgärder efter pandemin och att signifikant höja sina klimatambitioner under 2021, säger Unep-chefen Inger Andersen i ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat stöd till utsläppsfri teknik och minskade subventioner till fossil verksamhet. I rapporten konstaterar man att ländernas klimatplaner måste tripplas för att nå två grader och femfaldigas för att nå ner till målet om 1,5 grader.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.