Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN: Greta Thunbergs rörelse är avgörande

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.
– Vi ser nu hur viktigt det är att vi håller oss under en temperaturökning på 1,5 grad, det är dåligt nog, säger Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin.Foto: NAINA HELéN JAMA / TT NYHETSBYRÅN
Konkreta handlingsplaner, inget snack, har varit uppmaningen från FN:s generalsekreterare António Guterres inför klimatmötet i New York.Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN
FN:s sändebud För Climate Action Summit Luis Alfonso de Alba pekar på hur den unga klimatrörelsen och klimatstrejkerna har satt frågan på agendan på en global nivå.Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Luis Alfonso de Alba.Foto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / DPA / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är just nu i USA och kommer demonstrera utanför Vita Huset på fredag. Foto: EUROPA NEWSWIRE/SHUTTERSTOCK / EUROPA NEWSWIRE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
1 / 7

Konkreta planer som kan sjösättas på stört. Det är FN:s krav på makthavare inför klimatmötet i New York. 

Kina, USA och den klimatrörelse som Greta Thunberg startat pekades ut som avgörande för framtidens klimat, vid en pressträff i Bryssel på onsdagen.

– Vi ser nu hur viktigt det är att vi håller oss under en temperaturökning på 1,5 grad, det är dåligt nog, säger Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Inför klimatmötet i New York den 23 september hölls en videosänd pressträff med Isabella Lövin, Sveriges klimat- och miljöminister, Luis Alfonso de Alba, FN:s sändebud För Climate Action Summit och Laurence Tubiana, vd för European Climate Foundation.

Alla tre var överens om att vi står bättre rustade för en klimatomställning än 2015 då Parisavtalet förhandlades fram. Men för att nå målen behöver arbetet trappas upp ytterligare.

– Vi behöver komma ihåg att vi då stod inför en förhandling och att vi nu står inför implementering. Det är ett stort steg. Rapporter från IPCC om hur olika områden påverkas av klimatförändringen hjälper oss att lägga ett pussel och ger oss en helhetsbild. Vi kan inte bara fokusera på energi och transporter, utan behöver agera för hur vi använder hela vår planet, säger Isabella Lövin och nämner vikten av negativa utsläpp. 

Klimatrörelsen har satt frågan på agendan

Luis Alfonso de Alba pekar på hur den unga klimatrörelsen och klimatstrejkerna har satt frågan på agendan på en global nivå. Och att om klimatfrågan var abstrakt vid klimatförhandlingarna i Paris, är den nu väl etablerad. 

– Med det här stora publika stödet ska vi kunna hålla rätt spår. Vi måste bli mer ambitiösa och dubblera, eller till och med trippla ambitionen för att nå våra mål. Jag är väldigt hoppfull att alla initiativ som presenteras har en kalender som garanterar implementering. Det här är inte slutet på en process, utan en början. 

Han säger att det finns politisk vilja från flera länder och att även näringsliv, samhället och klimatrörelsen spelar en avgörande roll för ett lyckat möte. 

Sverige har ett viktigt uppdrag

På mötet i New York kommer de arbetsgrupper som jobbat fram olika åtgärdsplaner att presentera sitt arbete, Sverige har tillsammans med Indien och World Economic Forum lett ett stort arbete med att ställa om den tunga industrin. 

– Utmaningen är enorm då vi vet att 30 procent av de globala växthusgasutsläppen kommer från tung industri. Här behöver vi hitta vägar att utveckla nya teknologier, säger Isabella Lövin.

Hon nämner arbetet med Fossilfritt Sverige och regeringens initiativ Industriklivet som viktiga erfarenheter i arbetet. 

Kina och USA kan bli avgörande

Två nyckelspelare på klimatmötet och senare klimatförhandlingarna i Chile i december är USA och Kina. 

Luis Alfonso de Alba säger att FN har haft tät kontakt med båda länderna och att han är ganska säker på att de båda kommer att komma till mötet med tydliga planer. FN:s generalsekreterare António Guterres har inför mötet varit tydlig med att inga nya kolkraftverk ska sättas byggas efter 2020 och att han vill se ett stopp för subventioner av fossila bränslen. 

– Det är en stor fråga för många länder och förändringen kan inte ske från en dag till en annan. USA som helhet, både regeringen, näringslivet och befolkningen har en viktig position i omställningen som krävs.

Många klimataktivister mötte Greta Thunberg i New York.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.