LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat
Mänsklighetens försök att lösa klimatkrisen enbart genom att minska koldioxidutsläpp från bilar, flyg och fabriker är dömt att misslyckas, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
En global jordbruksrevolution och ändrad kosthållning – bland annat genom att minska matsvinn och äta mindre kött – krävs för att rädda planeten och undvika svältkriser, skriver IPCC i en ny rapport.
– Man ser [i rapporten] vad det finns för kopplingar mellan hur markanvändning leder till klimatutsläpp och påverkar klimatet, och hur klimatförändringarna påverkar våra möjligheter att odla skog och odla jord, säger Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC.
– Det är väldigt viktigt att arbeta med de markrelaterade frågorna i klimatsammanhang med tanke på de klimatmålen som världen och Sverige har satt till sig själva, säger han och tillägger:
– Det går inte att komma ner till globala nollutsläpp utan att arbeta med den här vändningen, och allt som kommer med den, inklusive livsmedelskedjan.
Rapporten är sammanställd av 170 forskare från 52 länder, och har tagit två år att författa.
Experten: Rapporten är en verktygslåda
Lina Burnelius, skogs- och klimatexpert Greenpeace beskriver rapporten som en verktygslåda för mänskligheten, som kan hjälpa oss att ”hantera den globala upphettningen”.
Om man tittar på verktygen i den här verktygslådan, är det några som är extra viktiga?
– Det är väldigt tydligt att när du väljer att respektera naturskydd så hjälper du allt det andra. När du släpper ut mindre växthusgaser så hjälper du allt det andra. Och allra tydligast i den här verktygslådan är att det stänger helt diskussionen eller möjligheterna för falska klimatlösningar eller omvägar.
– Ingenting gör klimatet en så stor tjänst som ökat skydd av land och skogar i synnerhet. Ingen tekniklösning är lika bra som ökat skogsskydd.
Vad kan man som privatperson göra?
– Man kan dra ner på sin köttkonsumtion, det är ett känsligt ämne, men det blir väldigt konkret i rapporten att ansvarsbördan ligger på oss i den rika världen.
– Vi i den rika världen, bland annat Sverige, måste dra ner vår köttkonsumtion med nära 90 procent, säger Lina Burnelius.
– Nu kanske man utan att tänka på det äter kött tre gånger om dagen. En mer hållbar relation till land och kött är att äta ett köttmål var tredje dag. Sedan finns det mycket andra saker som också bidrar till skogsskövling och att vi förstör landytor. Kött är ju en pådrivare, men vi behöver se över vår konsumtion överlag.
”Alla sektorer ska vara med”
Också miljö- och klimatminister Isabella Lövin anser att FN-rapporten visar att det finns fler ”verktyg” i klimatarbetet.
– Om vi fortsätter att skövla skogar och dika ut våtmark då bidrar vi till mer utsläpp. Det positiva med FN-rapporten är att den visar att om vi brukar skog och mark på klokare sätt då finns ännu ett verktyg för att binda in koldioxid, säger Isabella Lövin till SVT:s Aktuellt.
– Det handlar inte bara om att minska utsläppen från vägtrafik, industrier och energiproduktion utan också hur vi använder skog och mark, säger hon.
Hon säger att det är ”självklart” att alla sektorer ska vara med i omställningen till ett nollutsläpp 2045, som är målet enligt riksdagens beslut.
– I januariavtalet är vi överens om att vi ska ha ett fossiloberoende jordbruk. Vi har börjat titta på hur vi ska uppnå det, säger hon.
Klimatkrisen kan leda till svält
Jord- och skogsbruksindustrin måste hitta nya arbetsmetoder och mänskligheten måste se över hur vi använder den jord vi har, annars är klimatkrisens fortsatta framfart oundviklig, enligt rapporten.
Den globala uppvärmningen förmodas dessutom leda till att odlingsbar jord blir till ökenlandskap, att infrastruktur skadas av en smältande permafrost och att extremväder förstör skördar och försvårar jordbruk.
Det kan i sin tur leda till att det blir allt svårare att producera tillräckligt med mat för att mätta jordens befolkning, och svältkriser kan vara att vänta på vissa platser, skriver IPCC.
Förutom minskad möjlighet till jordbruk så kan den globala uppvärmningen enligt IPCC leda till vattenbrist och ökenspridning.
I ett scenario där den globala temperaturen ökar med två grader beräknas 220 miljoner människor drabbas av det ovanstående.
Stor del av världens mat slösas bort
Trots brist på föda i stora delar av världen slängs en tredjedel av all mat som produceras, något som enligt IPCC har stor påverkan på klimatet.
En tredjedel av allt spannmål, en femtedel av allt kött och hela 45 procent av alla grönsaker som produceras världen över varje år slängs eller förstörs, skriver IPCC.
IPCC föreslår ett antal åtgärder, förutom minskade koldioxidutsläpp och ändringar i jordbruksmetoder, däribland en drastisk minskning av matsvinn och köttkonsumtion.
Fler veganer kan rädda klimatet
Klimatpanelen rekommenderar en världsomspännande kostomställning för att kunna rädda planeten – fler bör till exempel bli veganer.
”Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, nötter och frön, skapar enorma möjligheter för att reducera växthusgasutsläpp”, skriver IPCC i rapporten.
– Protein från växtriket har mycket mindre påverkan på klimatet än protein från djurriket. Hur man producerar det ena eller det andra spelar också roll, förstås, säger Markku Rummukainen till SVT.
Om det inte sker en omställning av hur mat produceras och mark brukas så kommer den globala temperaturen att fortsätta öka, varnar IPCC.