På Parisavtalets femårsdag i lördags hölls det digitala klimatmötet Climate Ambition Summit 2020. Där samlades världsledare för att förbereda inför COP26 och diskutera vad som krävs för att nå klimatmålen.
FN:s generalsekreterare, António Guterres, använde sin talartid till att rikta skarp kritik mot deltagarna.
– Koldioxidnivåerna är på rekordnivåer. I dag är det 1,2 grader celsius varmare än innan industriella revolutionen. Kan någon fortfarande förneka att vi är i en klimatkris?, sa han enligt The Independent.
FN-ledaren tryckte på att världen måste göra mer för att minska utsläppen. Han uppmanade samtidigt fler länder till att utlysa nödläge till dess att koldioxidutsläppen når nettonoll – vilket bara 38 stater gjort hittills.
Brist på nya löften
Mer än 70 världsledare deltog vid mötet. Men när allt var klart hade få nya löften uttalats.
Kinas Xi Jinping lovade återigen att nå nettonollutsläpp till 2060, men utan att ge detaljer om hur det skulle ske. Samtidigt lovade Indiens premiärminister, Narendra Modi, att ”överträffa förväntningarna” och minska koldioxidutsläppen fram till 2047 – men utan att nämna landets stora kolproduktion.
Storbritanniens biståndsminister Alok Sharma, som ledde mötet och som kommer att leda COP26, var inte imponerad.
– Folk kommer att fråga: ”Har vi gjort tillräckligt för att styra världen mot att minska uppvärmningen med 1,5 grader, och skydda människor och natur från effekterna av klimarförändringar?” Vi måste vara ärliga med oss själva – svaret är nej, sa han enligt The Guardian.
DETTA ÄR PARISAVTALET
12 december 2015 skrevs ett historiskt avtal. Under FN:s klimatmöte i Paris bestämde sig 196 länder för att samarbeta mot klimatförändringar. Totalt handlar det om tre mål:
• Att minska den globala temperaturökningen till långt under två grader celsius, med en förhoppning om 1,5 grader.
• Att anpassningsförmåga och motståndskraft mot klimatförändringar ska främjas.
• Att finansiella flöden ska förenas med minskade utsläpp av växthusgaser och en klimatresilent utveckling.