Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-chefens larm om utsläppen: Inte nära

Utsläppen måste minska med 50 % före 2030 om målen ska uppnås.
Foto: Frank Augstein / AP
Världen är inte ens nära att uppnå målen i Parisavtalet, säger António Guterres.
Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Planetens uppvärmning kommer inte att stanna vid 1,5 grader om inte världens länder genomför betydligt tuffare åtgärder än hittills.

Hittills har världens länder bara lyckats bromsa klimatutsläppen – inte vända dem.

Klimatutsläppen måste halveras jämfört med 1990 före 2030, om världen ska ha en chans att hålla sig under den värmeökning på 1,5 grader, som är målet i Parisavtalet. Men en genomgång av siffrorna som lämnats in till FN visar att åtgärder som hittills tagits av världens länder endast skulle stabilisera utsläppen på dagens nivå, rapporterar BBC.

Alarmerande, säger FN:s generalsekreterare António Guterres om situationen.

– Det visar att världens regeringar inte är någonstans i närheten av den ambition som behövs för att möta målen, säger han.

– De stora utsläppsländerna måste kliva fram och ha betydligt mer ambitiösa mål för utsläppsminskningar.

Några steg i rätt riktning

Flera länder har inte ens lämnat några besked om klimatplaner. Andra, som Australien, Mexiko och Brasilien, kritiseras för att göra alltför lite. EU ses dock som en liten ljusglimt.

– Målen kunde ha varit högre satta, men det är ett bra steg i rätt riktning, säger Dr Niklas Hohne från New Climate Institute till BBC.

EU har ökat sitt mål från en 40-procentig minskning till en minskning på 55 %. Även Nepal, Argentina och Storbritannien har ökat takten i klimatarbetet och har satt upp mål på en minskning av utsläppen med 68 %. Storbritannien har dessutom nettonollutsläpp som mål till 2050.

– Nu måste beslutsfattarna också göra det de säger. Utfästelser måste följas av direkta åtgärder som vi så desperat behöver, säger Guterres.

Aubrey Webson är ordförande för sammanslutningen ”Alliance of Small Island States”. 

– Utan trovärdiga vägar via mål för 2030, är utfästelserna mer eller mindre poänglösa. Den här rapporten visar en chockerande brist på skyndsamhet och handling, säger Aubrey Webson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.