Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-chef: ”Måste stoppa vårt krig mot naturen”

FN:s generalsekreterares gjorde under söndagen ett skarpt uttalande inför klimatmötet i Madrid.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres höll ett brandtal för klimatet under söndagen.Foto: JAVIER LIZON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Antonio Guterres talade under söndagen inför klimatkonferensen som inleds i Madrid på måndag. Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Plast har spolats upp på en strand i Bali.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gjorde under söndagen ett skarpt uttalande inför klimatkonferensen i Madrid. 

– Under många decennier har människoarten befunnit sig i krig med planeten, och nu slår planeten tillbaka, sa han enligt nyhetsbyrån AFP/Omni.

På måndags startar den två veckor långa klimatkonferensen i Madrid, Spanien.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är på plats och höll under söndagen ett tal där han beskrev den pågående klimatkrisen i krigsmetaforer. 

– Vi måste stoppa vårt krig mot naturen, och vetenskapen säger till oss att vi kan göra det, sa Antonio Guterres enligt AFP/Omni. 

Guterres: Det saknas politisk vilja att stoppa uppvärmningen

Hör FN:s generalsekreterares skarpa uttalande inför klimatmötet.

Generalsekreteraren menade att världens ansträngningar att förhindra klimatförändringar hittills varit ”ytterst otillräckliga” och att faran nu är att den globala uppvärmningen kan passera punkten där det inte längre finns någon återvändo, enligt nyhetsbyrån AP

– Punkten där det inte finns någon återvändo är inte längre i horisonten. Den är i sikte och rusar mot oss, sa Antonio Guterres. 

Enligt generalsekreteraren finns den vetenskapliga kunskapen och teknologin för att begränsa global uppvärmning – men den politiska viljan saknas. 

Greta Thunberg beräknas vara på plats på tisdag

Under klimatkonferensen i Madrid kommer delegater från cirka 200 länder att delta för att färdigställa de riktlinjer som slogs fast i Parisavtalet från 2015. 

Länderna ska bland annat enas om regler kring global handel med utsläppsrätter och hur fattiga länder ska kompenseras för stigande havsnivåer och andra effekter av klimatförändringarna. 

Antonio Guterres slog fast att klimatförändringarna, med mer extremt väder, redan är kännbara runtom i världen med dramatiska konsekvenser för människor och andra djurarter. 

– Under många decennier har människoarten befunnit sig i krig med planeten, och nu slår planeten tillbaka, sa Antonio Guterres, enligt AFP/Omni. 

Världens mest kända klimataktivist, svenska Greta Thunberg, 16, reser över Atlanten med segelbåten ”La Vagabond” och beräknas anlända till klimatkonferensen på tisdag nästa vecka.

Så skadas människor av plast i havet

Därför är det farligt med plast i havet.