Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FN-chef: Klimatförändringar största hotet mot mänskligheten

"Jag börjar undra hur många fler alarmklockor som måste ringa innan världen antar utmaningen", sa FN:s generalsekreterare António Guterres på torsdagen.Foto: LI MUZI / STELLA PICTURES
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

FN:s generalsekreterare António Guterres är tydlig. 

På torsdagen kallade han klimatförändringarna för ”det mest systematiska hotet mot mänskligheten” skriver New York Times. 

Han uppmanade också världsledarna att minska sina länders växthusgasutsläpp.

Vid ett möte vid FN:s högkvarter på torsdagen talade FN:s generalsekreterare António Guterres om hur konsekvenser av klimatförändringar i form av översvämningar påverkar människan.

– Jag börjar undra hur många fler alarmklockor som måste ringa innan världen antar utmaningen, sa han enligt New York Times. 

– Vi vet att det kan vara svårt att ta itu med problem som uppfattas som år eller årtionden borta. Men klimatpåverkan finns redan på oss, fortsatte han. 

Vill att amerikaner ska agera 

Under mötet tog han upp att USA:s utträde ur Parisavtalet för snart ett år sedan inte spelar så stor roll, då han menar att det amerikanska folket fortfarande har möjlighet att göra mycket för att påverka klimatet till det bättre. 

– Oavsett administrationens ställning kan USA kanske möta de åtaganden som gjordes i Paris som ett land. Och som ni vet är regeringens roll runtom i världen allt mindre relevant.

16 amerikanska stater inklusive Puerto Rico har lovat att hålla sig till de åtaganden USA gjorde för att minska utsläppen med minst 26 procent till år 2025 – dock utgör de mer än mindre än hälften av USA:s befolkning. 

 

LÄS MER: Ny rapport: Hälften av alla djur och växter riskerar dö

 

Guterres varning kommer en vecka efter det att FN:s väderorgan World Meteorological Organization, WMO, rapporterat att 2017 års extrema väder gjort året till det mest kostsamma hittills vad gäller väderrelaterade katastrofer. 

Med rapporten som grund sa han vidare på torsdagens möte att ”världen nådde flera milstolpar 2017” och refererar till de 320 miljarder dollar som räddnings– och återuppbyggningsarbetet katastroferna orsakat. Han tog också upp de atmosfäriska koncentrationerna av koldioxid, metan och kväveoxid, som han sa är "de högsta de har varit på 800.000 år" skriver The Weather Channel.  

 

LÄS MER: Forskare: Klimatförändringar påverkar djurens kamouflage

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.