Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Floden förgiftas av fabrikerna – H&M och Ikea producerar här

TV4:s reporter Terese Cristiansson har rest längs Menderes, en av Turkiets smutsigaste floder som förorenats av textilindustrin.
”Vid en av de värsta platserna kallades floden 'ruttet vatten' och det luktade död”, berättar Terese Cristiansson.
Foto: TV4 Nyheterna
Textilfabrikerna som ligger i området tillverkar bland annat sportkläder till H&M och lakan till Ikea, berättar Terese Cristiansson.
Foto: TV4 Nyheterna
TV4:s reporter Terese Cristiansson har rest längs Menderes, en av Turkiets smutsigaste floder som förorenats av textilindustrin.
Foto: TV4

En blodröd flod som luktar död och orsakar missfall hos djur som dricker vattnet. 

TV4:s reporter Terese Cristiansson har rest längs en av Turkiets smutsigaste floder – förorenad av textilindustrin.

Både H&M och Ikea har fabriker här.

– Vid en av de värsta platserna kallades floden ”ruttet vatten” och det enda levande var små röda larver, berättar hon för Expressen. 

Under onsdagen sänder TV4 Nyheterna ett inslag där reportern Terese Cristiansson, tillsammans med en hydrobiolog, har rest längs den cirka 50 mil långa floden Menderes i Turkiet. En flod som rinner genom landets bördigaste områden – nu kraftigt förorenad av textilindustrin och lantbruket. 

I reportaget kan tittarna se hur klart vatten kommer rinnande från bergen i västra Turkiet ner till floden. Men bara tre kilometer nedströms är situation en annan. 

– Här var vattnet blodrött och rör som mynnar ut i floden pumpar ut vatten som ena dagen är blått och andra dagen är rött. Vid en av de allra värsta platserna kallades floden ”ruttet vatten” och det luktade död, berättar Terese Cristiansson för Expressen.

Fåren drabbades av missfall

TV4:s inslag visar också hur små röda larver är det enda som lever i vattnet – enligt hydrobiologen ett tydligt tecken på de allvarliga föroreningarna. Vattnet i floden är för varmt, har för höga salthalter och innehåller för mycket kemikalier för att vara hem för annat liv.

En fårbonde som Terese Cristiansson pratar med berättar att 25 av hans får drabbats av missfall efter att ha druckit vattnet. 

– Och bönder som odlade fikon och oliver, och använde floden för att bevattna sina odlingar, fick stora röda utslag på händerna, säger Terese Cristiansson. 

Textilfabrikerna som ligger i området tillverkar bland annat sportkläder till H&M och lakan till Ikea, berättar Terese Cristiansson. De är också två av de företag som arbetar för att förbättra sina processer och minska föroreningarna från sina underleverantörer. Andra hävdar att själva färgen som pumpas ut med vattnet i sig inte är giftig. 

Små röda larver är det enda som lever i floden vid fabrikerna.
Foto: TV4 Nyheterna

Uppgivna bönder i området

Nu driver Världsnaturfonden, WWF, ett projekt för att förbättra flodens tillstånd. Företagen som nämns ovan stöttar projektet – men bidrar inte med pengar till åtgärder. 

De människor som bor i området känner sig uppgivna efter att ha försökt påkalla uppmärksamhet i många år, berättar de i TV4.

– Det är enorma investeringar som krävs för att nå en förbättring. Staten behöver gå in och arbeta med striktare reglering – utsläppen måste följas upp med böter och straff, säger Terese Cristiansson.

Hon berättar att ett stort problem i Turkiet är korruption och att lagen inte följs. Mätningar av flodens tillstånd måste göras av experter och registreras digitalt för att undvika fiffel. 

 – Vi som var på plats blev väldigt berörda. Man börjar fundera på vad man ska ha på sig för att undvika att detta sker, säger Terese Cristiansson.

Kommuner i Skåne arbetar för att återanvända avloppsvatten

I Skåne kan det bli aktuellt att återanvända avloppsvatten för att ersätta dricksvatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.