Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler svenskar månar om klimatet

Att minska den globala klimatpåverkan står högt på den politiska agendan.
Fler tänker på miljön under pandemin.
Foto: MAURIZIO GAMBARINI / DPA/IBL
Det är främst unga som dragit ner på konsumtionen av nya prylar.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Köttkonsumtion har vi dragit ner på.
Foto: NATALIA LISOVSKAYA / ADOBE STOCK
Färre flyger.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Allt fler svenskar månar om klimatet. Det visar den årliga undersökningen Klimatbarometern gjord av Världsnaturfonden, WWF.

Fler kan nu tänka sig att skippa kött, flyg och shopping för klimatet skull.

– Det är uppenbart att klimatengagemanget ökat, säger klimatexperten Ola Hansén.

Minst en gång i veckan oroar vi oss för klimatförändringar och global uppvärmning, visar enkätsvaren. 

Undersökningen är en indikation på att pandemin påverkat attityden till klimatet, påpekar Ola Hansén, senior klimatexpert på WWF.  

– Det är till viss del spekulation men man kan ana en viss pandemieffekt på svaren, men det är uppenbart att både klimatengagemanget och oron för miljön ökar, säger han.

Nästan sex av tio ser klimatet som en väldigt allvarlig samhällsföreteelse. Också medvetenheten kring biologisk mångfald har ökat, menar han.

”Unga sticker ut”

Sedan utbrottet av covid-19 har den globala miljöpåverkan minskat på grund av mindre konsumtion och flygtrafik världen över. Fler har också fått upp ögonen för samband mellan klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och pandemier. 

Till skillnad från förra året oroar vi oss mer för extremväder, ohälsa och smältande havsisar i dag. Stormar, svält och infektioner oroar oss mest.

Enligt undersökningen är också fler villiga att till exempel äta mindre kött, skippa flyget och shoppa mindre nytt för att bli snällare mot klimatet.

– Unga sticker ut när det gäller köttkonsumtion. Där uppger hälften av alla unga kvinnor att de begränsat sitt köttintag. 

Samma grupp är också bäst när det gäller att handla begagnat i stället för nytt.

Osäkert på längre sikt

Ola Hansén berättar att de är nyfikna på om den positiva utvecklingen kommer fortsätta även efter pandemin. Några siffror på det har de däremot inte än.

– Det skulle vi vilja ställa fler frågor om. Vi har bara ett fåtal framåtsyftande frågor just nu som främst handlar om resande. 

I tio år har de kunnat ställa samma frågor i enkäten. Det här året har däremot frågorna kring flygvanor behövt ändras.

– Det går inte att ställa frågan om hur mycket man har flugigt just nu, säger Ola Hansén.

Undersökningens resultat

Hälften av de intervjuade oroar sig mest för klimatförändringar som fler stormar och annat extremväder, ökad mänsklig ohälsa och smältande glaciärer och havsisar. 

De som oroar sig för ökad mänsklig ohälsa (som svält, vattenbrist, infektionssjukdomar) har ökat från 35 procent förra året till 52 procent i år.


Hälften av svenskarna tror att de kommer flyga något eller mycket mindre när samhällsspridningen av Corona lagt sig. Ungefär hälften har gjort förändringar i hur de transporterar sig, för att minska klimatpåverkan det senaste året. En av tre har ersatt bilåkande med att gå eller cykla. En av tio har ersatt bilåkande med kommunala färdmedel.


Hälften av svenskarna har dragit ner på nykonsumtion av varor för att minska klimatpåverkan det senaste året. Det är en viss ökning sedan förra året då det var drygt fyra av tio svenskar. En av tre har handlat begagnade varor och över hälften har lämnat kläder eller varor vidare. Närmare fyra av tio slänger mindre mat och dryck än tidigare.


Andelen personer som begränsar sitt köttätande eller inte äter kött alls har dubblerat sedan förra året, från 11 till 23 procent. En av tre säger att de kanske eller absolut ska äta mindre kött, för att minska

klimatpåverkan. Nästan en tredjedel av de unga männen begränsar sin köttkonsumtion helt eller delvis. Hälften av de unga kvinnorna har begränsat sin köttkonsumtion i någon form.


WWF har via Kantar Sifo mätt svenskarnas syn på klimat och biologisk mångfald, regelbundet sedan 2012.  I årets undersökning genomfördes

intervjuer med 2003 personer under februari 2021. 


Källa: WWF

Här är svaren på dina frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.