Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler dödliga hajattacker – klimatkrisen möjlig orsak

En stor och närgången haj simmar skrämmande nära surfaren i New South Wales.
En strand i New South Wales är avstängd efter en hajattack.Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Inte sedan 1934 har så många som sju personer dödats av hajar i AustralienFoto: Mary Evans Picture / TT NYHETSBYRÅN

De dödliga hajattackerna i Australien ökar samtidigt som haven blir varmare.

Hittills i år har sju människor dödats – den högsta siffran sedan 1934.

– Det är ingen tvekan att hajarna reagerar på var betesfisken finns, säger forskaren  Culum Brown, till CNN.

Klimatförändringarna i Australien har lett till extremhetta, torka och omfattande markbränder. Men även havet påverkas med surare vatten och skiftande temperaturer, vilket är förödande för ekosystemen, enligt CNN.

Till exempel Stora barriärrevet har förlorat hälften av sina koraller sedan 1995 och stora områden med mangroveskog har dött.

Fler dödliga hajattacker i Australien

Det innebär att varmare vatten befinner sig längre söderut och i vissa fall att kallare vatten skjuts in mot kusterna, vilket attraherar olika sorters hajar.

– Jag tillbringar mycket tid på båtar utanför kusten och jag kan inte minnas något tidigare år som jag sett så mycket betesfisk samlas så nära kusten. Det är ingen tvekan att hajarna reagerar på var betesfisken finns, säger Culum Brown, professor vid Macquarie University, till CNN.

Inte sedan 1934 har så många som sju personer dödats av hajar i Australien. Snittet över åren ligger på ett dödsfall. Det totala antalet hajattacker ligger dock på normala nivåer och det går inte att säga säkert om dödsfallen är direkt kopplade till klimatförändringarna.

Mer kontakt med hajar att vänta

Men forskarna är säkra på att människorna i Australien kan få fler närkontakter med tjurhajar, tigerhajar och vithajar.

– Jag kan se att det kommer bli mer rörelse, en ökad räckvidd för flera av de här arterna. De kommer potentiellt komma mer i kontakt med människor och samtidigt ökar hela tiden människors användning av havet, säger Culum Brown.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.