Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler barn drunknar – när jorden värms upp

Isabella Lövin om klimathotet.
Studien har analyserat 4000 drunkningar i nordiska länder.Foto: LEO FRANCIS / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
”När man tänker på klimatförändringar på vintern, så tänker man på isbjörnar och isflak, men inte på de här aktiviteterna som är ingrodda i vår kultur”.Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler barn drunknar när vintrarna blir varmare och isarna mer förrädiska.

En ny studie har analyserat 4000 drunkningar i länder som Sverige, Kanada, Finland och USA, och kommit fram till att omkring hälften av offren är barn.

En av anledningarna är att isar, som tidigare varit tillförlitliga, nu är tunnare än folk tror – på grund av global uppvärmning, skriver New York Times.

– Tiderna har förändrats, och klimatet har förändrats. Vintrar är bland de årstider som värms upp snabbast, framför allt i nordiska länder, och vi ser effekterna av det på våra sjöar, och det bidrar också till tragedier varje vinter.

Det säger Shapna Sharma, professor vid York-universitetet och den ledande forskaren i den nya forskningsstudien.

Rapporten visar på sambandet mellan klimatförändringar och drunkningsolyckor vintertid i tio länder på det norra halvklotet, bland annat Sverige, under en 26-årig period.

Hälften av drunkningsoffren barn

Av de 4 000 studerade drunkningarna var omkring hälften av offren barn. Studien kommer fram till att antalet barn som drunknar ökar i takt med klimatförändringarna.

Drunkningsolyckorna har ökat som mest i områden där ursprungsbefolkning tillbringar mycket tid på isen, skriver New York Times.

– När man tänker på klimatförändringar på vintern, så tänker man på isbjörnar och isflak, men inte på de här aktiviteterna som är ingrodda i vår kultur, säger Sharma, och syftar på sådant som skridskoåkning, skoteråkning och pimpling.

Vad är egentligen skillnaden mellan väder och klimat?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.