Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler barn drunknar – när jorden värms upp

Isabella Lövin om klimathotet.
Studien har analyserat 4000 drunkningar i nordiska länder.
Foto: LEO FRANCIS / SWNS / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN
”När man tänker på klimatförändringar på vintern, så tänker man på isbjörnar och isflak, men inte på de här aktiviteterna som är ingrodda i vår kultur”.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler barn drunknar när vintrarna blir varmare och isarna mer förrädiska.

En ny studie har analyserat 4000 drunkningar i länder som Sverige, Kanada, Finland och USA, och kommit fram till att omkring hälften av offren är barn.

En av anledningarna är att isar, som tidigare varit tillförlitliga, nu är tunnare än folk tror – på grund av global uppvärmning, skriver New York Times.

– Tiderna har förändrats, och klimatet har förändrats. Vintrar är bland de årstider som värms upp snabbast, framför allt i nordiska länder, och vi ser effekterna av det på våra sjöar, och det bidrar också till tragedier varje vinter.

Det säger Shapna Sharma, professor vid York-universitetet och den ledande forskaren i den nya forskningsstudien.

Rapporten visar på sambandet mellan klimatförändringar och drunkningsolyckor vintertid i tio länder på det norra halvklotet, bland annat Sverige, under en 26-årig period.

Hälften av drunkningsoffren barn

Av de 4 000 studerade drunkningarna var omkring hälften av offren barn. Studien kommer fram till att antalet barn som drunknar ökar i takt med klimatförändringarna.

Drunkningsolyckorna har ökat som mest i områden där ursprungsbefolkning tillbringar mycket tid på isen, skriver New York Times.

– När man tänker på klimatförändringar på vintern, så tänker man på isbjörnar och isflak, men inte på de här aktiviteterna som är ingrodda i vår kultur, säger Sharma, och syftar på sådant som skridskoåkning, skoteråkning och pimpling.

Vad är egentligen skillnaden mellan väder och klimat?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.