75 procent av alla flygande insekter tros ha försvunnit från centrala Europa de senaste 27 åren. Det konstaterades i en tysk studie som släpptes i tidskriften Plos One i oktober förra året.
Trots att man inte kunde fastställa anledningen bakom insektsdöden beskrevs fenomenet som en "överhängande ekologisk katastrof" av en av artikelförfattarna.
Den bilden delas av Jens Rydell, docent i zoologi och forskare vid Lunds universitet. Han har ägnat sitt liv åt att studera nattdjur, främst fladdermöss men också insekter.
– Studien höll på att skrämma slag på mig. Jag kopplade resultatet direkt till belysningen, säger han.
"Det är en katastrof"
Nattfjärilar har utvecklat ett avancerat system för att de ska kunna undvika att bli uppätna av fladdermöss. Samtidigt dras de till ljus, som gatlyktor och fasadbelysning, vilket gör dem passiva och dess försvarsmekanism försvinner.
– Fladdermusen blir fet och fin, men fjärilarna försvinner, säger Jens Rydell.
En annan studie, som publicerades i tidskriften Global Change Biology i februari 2017, visar att vilda växter i närheten av områden med artificiellt ljus inte pollineras som de ska.
– Allt det här hänger ihop. Fjärilarna förstår inte att det är natt, och därför flyger de inte. Då pollineras inte växterna, och då blir det inga fler växter. Det är en katastrof. Vi kan inte leva i en värld utan insekter, säger Jens Rydell.
Vill införa mörka zoner i Sverige
Det finns i dag lite forskning på området. Samtidigt menar Jens Rydell att man bör vända utvecklingen redan nu.
Han föreslår bland annat att man inför mörka zoner i Sverige, för att hindra det som också kallas ljusföroreningar, något som också P4 Sjuhärad berättat.
Även gatlyktor och annan nattbelysning bör förses med rörelsedetektorer, vilket också skulle ha en positiv inverkan för klimatet i stort.
– Vi vet ännu inte riktigt var det här kommer leda, men det är en kuslig utveckling. Är man rädd för klimatförändringar ska man vara rädd för det här. Men det här går att lösa. Det är till och med enkelt att lösa, säger Jens Rydell.