Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fladdermusexpert: Inför mörka zoner i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jens Rydell, docent i zoologi och forskare vid Lunds universitet, har ägnat sitt liv åt att studera nattdjur.
Foto: Ola Rydell
Jens Rydell är expert på fladdermöss.
Foto: ANDERS GRÖNLUND
Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Det finns ett samband mellan att insekter försvinner i stor skala och att vi har allt fler lampor tända om nätterna.

Det menar forskaren och fladdermusexperten Jens Rydell – som nu vill införa mörka zoner i Sverige för att hindra ljusföroreningar.

– Det är en kuslig utveckling. Är man rädd för klimatförändringar ska man vara rädd för det här, säger han.

75 procent av alla flygande insekter tros ha försvunnit från centrala Europa de senaste 27 åren. Det konstaterades i en tysk studie som släpptes i tidskriften Plos One i oktober förra året.

Trots att man inte kunde fastställa anledningen bakom insektsdöden beskrevs fenomenet som en "överhängande ekologisk katastrof" av en av artikelförfattarna. 

Den bilden delas av Jens Rydell, docent i zoologi och forskare vid Lunds universitet. Han har ägnat sitt liv åt att studera nattdjur, främst fladdermöss men också insekter. 

– Studien höll på att skrämma slag på mig. Jag kopplade resultatet direkt till belysningen, säger han.

"Det är en katastrof"

Nattfjärilar har utvecklat ett avancerat system för att de ska kunna undvika att bli uppätna av fladdermöss. Samtidigt dras de till ljus, som gatlyktor och fasadbelysning, vilket gör dem passiva och dess försvarsmekanism försvinner.

– Fladdermusen blir fet och fin, men fjärilarna försvinner, säger Jens Rydell. 

En annan studie, som publicerades i tidskriften Global Change Biology i februari 2017, visar att vilda växter i närheten av områden med artificiellt ljus inte pollineras som de ska. 

– Allt det här hänger ihop. Fjärilarna förstår inte att det är natt, och därför flyger de inte. Då pollineras inte växterna, och då blir det inga fler växter. Det är en katastrof. Vi kan inte leva i en värld utan insekter, säger Jens Rydell.

Vill införa mörka zoner i Sverige

Det finns i dag lite forskning på området. Samtidigt menar Jens Rydell att man bör vända utvecklingen redan nu.

Han föreslår bland annat att man inför mörka zoner i Sverige, för att hindra det som också kallas ljusföroreningar, något som också P4 Sjuhärad berättat. 

Även gatlyktor och annan nattbelysning bör förses med rörelsedetektorer, vilket också skulle ha en positiv inverkan för klimatet i stort.

– Vi vet ännu inte riktigt var det här kommer leda, men det är en kuslig utveckling. Är man rädd för klimatförändringar ska man vara rädd för det här. Men det här går att lösa. Det är till och med enkelt att lösa, säger Jens Rydell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.