Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns en djup oro att de unga ska smittas”

Stor intervju med Greta Thunberg.
Miljöaktivisten Greta Thunberg har väckt starka känslor över hela världen. Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Vladimir Putin, Rysslands president, har uttryckt sig kritiskt om Greta Thunbergs kamp för klimatet. Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Greta Thunberg fick så sent som på fredagen motta hurrarop från tusentals människor i Iowa.

Men i ryska statsmedier blir hon kraftigt svartmålad. 

– Det finns en djup oro att för att den unga generationen i Ryssland ska smittas av Gretas protest, säger Rysslandskännaren Malcolm Dixelius. 

Det råder ett slags global Greta Thunberg-feber på vår planet. Hon fyller spaltmeter i tidningar på alla tänkbara språk och hyllas som hjälte på protestmöten över hela världen.  

Men 16-åringen har också sina kritiker. Inte minst i Ryssland. 

Putin skeptisk

President Vladimir Putin gjorde klart att han ”inte delar FN:s beundran” av Thunberg under ett tal i Moskva tidigare i veckan. 

– När någon använder barn och tonåringar för att få fördelar, då ska det bara fördömas, sa Putin enligt RT.  

– Gå och förklara för utvecklingsländerna att de borde fortsätta leva i fattigdom och inte vara som Sverige.

Greta svartmålad i Ryssland

Rysslandsexperten och före detta Moskvakorrespondenten Malcolm Dixelius läser in mer än den uppenbara skepsisen för Thunbergs miljöengagemang i Putins ord.

– Hans tal är en signal till lojala medier att ta fram det tunga artilleriet. Rädslan för protester är helt klart ett huvudmotiv för hela kretsen kring Putin, säger Dixelius. 

EU vs Disinfo, en sajt skapad av EU-organet Europeiska utrikestjänsten med syftet att ”motverka rysk statspropaganda”, hävdar att det pågår en smutskastningskampanj mot Thunberg i ryska statsmedier. De citerar en artikel i ryska statstidningen Rossiyskaya Gazeta där Thunberg ska bli beskriven som ”en icke-läskunnig, fanatisk Messias”. 

”Finns en djup oro”

EU vs Disinfo påstår också att Kreml-styrda medier bygger en konspirationsteori kring Thunberg, i vilken hon blir styrd av den amerikanska finansmannen George Soros.

Dixelius blir inte förvånad av skriverierna. 

– Jag kopplar tonen i ryska medier till en djup oro för att den unga generationen i Ryssland ska smittas av Gretas protest. Inte för de frågor hon driver, utan för att hon lyckats skapa en världsomspännande rörelse genom sociala medier. Vi har sett i Ryssland under det senaste året att ungdomar är orädda och missnöjda med tillståndet i landet. Folk har samlats genom aktioner via sociala medier och protesterat. Den ryska ledningen vet att Putin är impopulär i breda lager och vill till varje pris hindra en rysk färgrevolution, säger han. 

Expressens Tomas Kvarnkullen möter den unga klimataktivisten i Iowa.

Under en intervju med Expressen i samband med klimatprotesterna i Iowa kommenterade Greta Thunberg själv kritiken som hon fått från både Putin och USA:s president Donald Trump. 

– På ett sätt är det väldigt roligt, att man befinner sig i en sådan situation. Och så självklart, vissa kan säga att det är något negativt att de försöker tysta oss och försöker få oss att sluta. Men vi borde ta det som en komplimang att de ser det här som ett så stort hot och det betyder att vi har gjort skillnad. Det om något är väl ett bevis för att man har åstadkommit någonting, säger Greta Thunberg.

LÄS MER: Ungdomarna har tröttnat på Putins maktmissbruk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.