Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finlands plan: EU ska bli klimathjälte

Europeiska komissionens ordöfrande Jean-Claude Juncker och finska statsministern Antti Rinne. Foto: MAURI RATILAINEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Uppdraget är tydligt: Finland ska göra EU till klimathjältar och tiden för ”ja, men”-politik är över. 

Det säger landet statsminister Antti Rinne efter att Finland nu blivit ordförandeland för Europeiska unionens råd.

Den 1 juli tog Finland över stafettpinnen. Under sex månader kommer landet ha EU- ordförandeskap viket bland annat innebär att man kommer att leda och sammankalla möten, skapa sammanhållning och föra ärenden vidare. 

Sedan innan har Finland lovat närodlad mat, klimatkompensation, kranvatten i stället för plastflaska och videokonferenser. Nu har landets statminister Antti Rinne också gjort klart att uppdraget handlar om mer än att tänka klimat- och miljövänligt på sammankomsterna. 

Landet ska hjälpa EU att bli klimathjältar. 

”Att lösa klimatkrisen kan vara Europas nästa heroiska insats, en sådan som blir lovordad av framtida generationer”, sa Rinne under en presskonferens i Bryssel förra veckan, skriver EUobserver

EU:s ledarskap för klimatfrågor kommer att vara en nyckel i Finlands ordförandeskap, var löftet.

– Det avgörande är klimatförändringarna. Därför är tiden för 'ja, men'-politik över i Finland, i EU och i världen, sa statsministern vidare. 

Vädret de kommande dagarna

Hyllats för sina klimatmål

Finland har nyligen uppmärksammats efter att den nybildade koalitionsregeringen meddelat att målet är att landet ska bli koldioxidneutralt redan till år 2035, bara fem år senare än den nordiska grannen Norge som siktar på 2030. Yle har tidigare rapporterat att finländare i princip är positivt inställda till skärpta klimatkrav - men vill samtidigt inte ändra på något väsentligt i livet. 

På bredare nivå har målsättningen däremot inte varit lika självklar. I slutet av juni lyckades EU-ledarna inte enas om ett klimatneutralt Europa till år 2050, trots dagar och timmar av påtryckningar vägrade fåtal länder. 

Polen pekades då ut som en av de starkaste motståndarna medan framför allt Finland, Tyskland och Frankrike arbetat för målsättningen. 

”Det Europeiska rådet kommer att slutföra sin riktlinje innan slutet på året”, skrev EU efteråt. Det innebär att en läsning skjuts fram till hösten. Mest troligt efter klimatmötet i New York i september men eventuellt före klimatmötet, COP25, i Chile i december.