”Vi vill att du ska känna dig trygg med varifrån maten på din tallrik kommer. Därför ska vi se till att du vet att din mat är producerad med hållbarhet i fokus”, står det på Findus hemsida.
Ändå har Findus sedan några år förlagt filéproduktionen av torsk, sej, Alaska pollock och hoki till fabriker i Kina.
– Det beror dels på att vissa arter som Alaska pollock och hoki inte processas i Europa och dels på att fisken handfileas i Kina, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus.
Att fisk numera ofta bereds i Kina hänger förstås också ihop med att lönerna är lägre där.
– Genom att förlägga en del av vår filéproduktion till Kina kan vi fortsätta erbjuda produkter till bra kvalitet till konkurrenskraftiga priser. I och med att all fisk på de EU-godkända fabrikerna i Kina fileas för hand får vi ut cirka fem procent mer fisk och det innebär att man behöver fånga färre antal fiskar för att få ut samma antal portioner, säger Findus nordiska hållbarhetschef Maria Svantemark.
Hon förklarar att det i dagsläget inte finns några fabriker i Sverige som filear eller packar fisk för fryst distribution i konsumentförpackningar. Existerande anläggningar är nämligen inriktade på kyld produktion.
Fiskexpert Karin Glaumann säger att WWF helst ser att transporterna hålls nere. Klimatmässigt vore förstås det bästa om det gick att ta hand om fisken här hemma i Sverige på ett bättre sätt i stället för att den ska fraktas till andra sidan jorden, påpekar hon.
– Här i Sverige har vi också mer förnybar el än i Kina, som ofta har fossila energikällor, säger Karin Glaumann.
När det svenska statliga forskningsinstitutet Rise för några år sedan undersökte hela livscykeln med systemet att transportera fisk från vårt närområde till Asien kom de fram till att det blev ungefär plus-minus-noll för klimatet, berättar Karin Glaumann.
– Transporterna står dock för en mindre del i klimatpåverkan från livsmedel. Viktigast är hur själva fisket bedrivs, att det sker på ett hållbart sätt och att man värnar om den biologiska mångfalden, säger WWF:s fiskexpert.
Så hur ska man välja om man vill vara en medveten konsument?
– Absolut viktigast är att den vildfångade fisken är MSC-certifierad. Bäst av allt är det om det på förpackningarna framgår var produkterna har beretts, men som konsument får man gärna fråga och trycka på hos företagen för att minska onödiga transporter. Man kan också äta animaliskt protein mera sällan och äta mer växtbaserad kost, säger Karin Glaumann som hänvisar till WWF:s fiskguide.
Sedan 2015 är alla Findus vildfångade fiskar MSC-certifierade, vilket innebär att man vid fisket tar hänsyn till såväl hur länge båtarna är ute och fiskar, vilka redskap de använder och att man månar om fiskbestånden.
MSC-märkt är även den torsk som de stora livsmedelskedjorna i Sverige säljer, visar Expressen Klimats kartläggning. Icas frysta torsk fileas och paketeras dock betydligt närmare än Findus kinesiskproducerade, nämligen i Norge. Och Axfoods – med kedjor som Willys och Hemköp – frysta torsk kommer från Norge och fileas och paketeras inom Europa.
– Redan 2008 tog Axfood beslut om att fisken inte ska åka fram och tillbaka till Kina för bearbetning. Det är helt emot vårt varumärke Garants värderingar, förklarar Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
Coops fisk under varumärket Änglamark fileas och paketeras i Litauen och torsk under Coops andra varumärken processas i Litauen respektive Polen.
– När det gäller sej och lax är det i Norge som vi filear och paketerar. Vi har en del fisk som fileas i Asien, men då är den också fiskad i regionen, som till exempel tonfisk som sedan fraktas till Sverige, berättar Tobias Rydergren som är presschef på Coop.
Den som vill göra ett mer klimatsmart val kan också välja att köpa färsk fisk, som ofta har hanterats i närområdet.
– Icas färska torsk fileas och paketeras i Sverige, säger Niklas Warén, hållbarhetschef på Ica Sverige.
Även Axfoods färska torsk processas i Sverige och Norge.
– På våra fiskpaket kan konsumenten tydligt läsa var den är fångad, med vilket redskap och även var den är filead och packad, säger Axfoods Claes Salomonsson.
Här bearbetas torsken
FINDUS
Torsk, sej, Alaska pollock och hoki fileas och paketeras sedan några år på EU-godkända beredningsfabriker i Kina. Det framgår också på förpackningarna. ”Det här innebär att vi får ut cirka fem procent mer än vid fiskfabriker i Europa, närmare bestämt Norge, där arbetet ofta görs av maskiner”, säger nordiska hållbarhetschefen Maria Svantemark.
Hon tillägger: ”Vi samarbetar med MSC och 100 procent av vår vildfångade fisk är sedan 2015 MSC-certifierad. Den frysta fisken transporteras i fryscontainrar på mycket stora båtar som även rymmer containrar med andra varor, vilket gör att vi reducerar miljöpåverkan. Båtarna lastar mer än 6 000 containrar, vilket motsvarar 6000 lastbilar”.
COOP
Änglamarks fisk fileas och packas i Litauen.
Torsk under Coops andra varumärken processas i Litauen och Polen. När det gäller sej och lax sker detta i Norge.
En del fisk fileas i Asien, men då är den fiskad i regionen där, som till exempel tonfisk, och fraktas sedan till Sverige.
”Vi märker ut på förpackningen i text var produkten är fångad och var den är producerad”, säger presschefen Tobias Rydergren.
ICA
Icas frysta torsk fileas och paketeras i Norge.
Icas färska torsk fileas och paketeras i Sverige.
All torsk under Icas eget varumärke är MSC-certifierad. För att göra det enkelt för kunden att göra hållbara val är all torsk under Icas eget varumärke MSC-certifierad. ”Det betyder att torsken är ansvarsfullt fiskad från hållbara bestånd”, säger Niklas Warén, chef för hållbarhet på Ica Sverige.
AXFOOD (Hemköp, Willys, Mat.se etc)
2008 tog Axfood beslut om att fisk inte ska åka fram och tillbaka till Kina för bearbetning.
Den egna frysta torsken (Garant) är norsk MSC-märkt ishavstorsk.
Den filéas och paketeras inom Europa.
Färsk torsk fileas och ”packas” i Sverige och Norge.
”På våra fiskpaket kan konsumenten tydligt läsa var den är fångad, med vilket redskap och även var den är producerad, dvs filead och packad”, säger presschefen Claes Salomonsson.
Fiskexpertens råd till dig som vill handla klimatsmart:
Titta efter MSC-certifiering när det gäller vildfångad fisk. Det garanterar att man vid fisket tar hänsyn till hur länge båtarna är ute och fiskar, vilka redskap de använder och att man månar om fiskbestånden.
Läs på förpackningarna var fisken är producerad. Välj gärna färsk fisk som fileats och paketeras i närområdet, om du vill minska klimatpåverkan från transporter.
Ät animaliskt protein mera sällan och välj oftare växtbaserad kost.
Källa: Karin Glaumann, fiskexpert på WWF.