Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Findus skickar torsken till Kina för att packas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: KLARA DESSER
Foto: FINDUS

Findus skickar fisk från Atlanten till Kina.

Där förpackas den – och skickas sedan till Sverige.

– Vi arbetar löpande med att försöka minska miljö- och klimatpåverkan i flera led, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus.

Redan 2015 rapporterade SVT om hur hälften av den torsk som säljs i Sverige tar omvägen via Kina, där den fileas och förbereds.

Torsk som säljs i svenska butiker har ofta fiskats upp i närliggande vatten men skickas i många fall till andra sidan jordklotet innan den hamnar på svenskens middagstallrik.

Matjätten Findus är en av de svenska storproducenterna som skickar torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker.

– Eftersom vi skickar hela fisken och den fileas för hand kan vi tillvarata mer fiskkött än om den fileats i maskin i Europa. De delar av filén som inte är torskrygg används till andra produkter inom koncernen, säger Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus.

"Ett steg i rätt riktning"

Transporten till och från Kina tar 80 dagar och under tiden hålls fisken nedfryst med hjälp dieseldrivna kylsystem. Nedfrysningen energiförsörjdes tidigare av kinesiska kolkraftverk vars produktion resulterade i höga koldioxidutsläpp.

– I slutet av 2017 implementerades en ny miljölagstiftning i Kina som har inneburit att de producenter vi arbetar med har ställt om från kolkraft till naturgas i sin produktion, vilket vi ser som ett steg i rätt riktning miljömässigt, säger Svantemark.

Kan ni använda fiskhantering som finns i Sverige?

– Det finns i dagsläget ingen produktionsanläggning för fryst fisk i Sverige som kan hantera den mängd vi behöver och de krav vi ställer på produkten.

Överväger ni andra åtgärder för att minska klimatpåverkan?

– Vi arbetar löpande med att försöka minska miljö- och klimatpåverkan i flera led – allt från hur råvaran tas om hand till hur konsumenterna använder våra produkter. Till exempel är all vår vildfångade fisk MSC-märkt, vilket innebär att den kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. Vi har under förra året kartlagt miljöpåverkan från koncernens egna fabriker för att kunna sätta mål för utsläppsminskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.