Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finanspampen: Gretas tal bör tas på största allvar

Investor-ordföranden Jacob Wallenberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Greta Thunberg i Davos.
Foto: GIAN EHRENZELLER/EPA

Den globala elitens klagomål på att Greta Thunberg kritiserar utan att komma med lösningar är orättvis.

Det säger Investor-ordföranden Jacob Wallenberg, som lyssnade på den svenska klimataktivistens tal i Davos på tisdagen, till Svenska Dagbladet

– Vi ska inte kräva att hon kommer med lösningar. Herregud, varför skulle vi göra det? Den återkommande kommentaren om Greta Thunberg är att hon saknar lösningar. Men hon ska inte ha några lösningar. Hon utmanar och ställer andra mot väggen för att finna lösningar. Det måste man ha respekt för, säger Wallenberg till tidningen.

Jacob Wallenberg som befinner sig på Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz säger att Greta Thunbergs tal på tisdagen om att ”världen fortfarande står i brand” bör tas på största allvar.

– Hon har en stor påverkan på alla jag har pratat med. Hon är relevant, säger vad hon tycker och sätter ett finger i magen på beslutsfattare. Det är vårt jobb att klara av att utsattas för frågor och synpunkter, säger Jacob Wallenberg till tidningen.

Wallenberg om Trump: ”Det var ett valtal riktat till folket”

Wallenberg lyssnade även på Donald Trumps tal i Davos då den amerikanske presidenten inte med ett ord nämnde klimatet – trots att temat på årets möte är just klimatet och en hållbar värld.

– Trump var inte här för att prata miljö och hållbarhet. Det var ett valtal riktat till folket. Han var mån om budskapet till hemmamarknaden. Det var därför han kom hit, säger Jacob Wallenberg till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.