Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filmfestivalen anklagas för miljöförstöring

Filmstjärnan Leonardo DiCaprio är känd för sitt engagemang för miljön.Foto: JOEL RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Modellen Bella Hadid poserar för fotografer på filmfestivalen i Cannes.Foto: AP / Arthur Mola

Filmfestivalen i Cannes är ett evenemang som är skadligt för miljön, anser den franska miljöorganisationen ADEN.

– Ett slöseri utan dess like, säger Geneviève Huchet, ordförande för organisationen.

Den glamourösa filmfestivalen pågår för fullt i franska Cannes. Men nu riktas skarp kritik mot hur stjärnorna lever under de knappt två veckorna som de vistas i staden.

Enligt den franska miljöorganisationen ADEN, Association pour la defense de l’environment et de la nature, finns det många aspekter av festivalen som är direkt miljöfarliga. Något som bland annat DN rapporterar om.

Skräp i havet

Det handlar bland annat om att skräp hamnar i havet, att fyrverkerier stör fågellivet samt att skådespelarnas privata jetplan bidrar till att fördubbla flygtrafiken på stadens flygplats under festivalen.

Enligt de senaste siffrorna, från 2015, genererar filmfestivalen 1 900 ton sopor. ADEN menar också att det är fel att de välkända röda mattorna byts ut tre-fyra gånger per dag under festivalen, skriver AFP.

Borgmästaren i staden, David Lisnard, anser inte att just mattorna är ett problem.

– De röda mattorna är gjorda av återvunnet material, säger han till Franceinfo.

”Rymmer vissa paradoxer”

Men han tycker att det finns ett mått av dubbelhet i de kända skådespelarnas engagemang i miljöfrågor och deras beteende under Cannesfestivalen.

– Många av filmstjärnorna stoltserar med att de är miljökämpar, men i verkligheten kan vi notera att den beskrivningen rymmer vissa paradoxer.

Leonardo DiCaprio är en av filmstjärnorna som är mest känd för sitt engagemang för miljön. Han har flera gånger hyllat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Enligt David Lisnard särbehandlas inte stjärnorna och DiCaprio kommer inte undan böter om han skulle tömma avloppet från sin båt i Cannesbukten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.