Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fartyg driver fritt – 350 ton olja hotar läcka ut

Fartyget driver nu fritt utanför Norges kust • Se den dramatiska räddningsaktionen.
Det nederländska skeppet skickade en nödsignal i måndags. Nu driver det fritt utanför den norska kusten – med 350 ton olja ombord.
Foto: REDNINGSHELIKOPTER FLORø/ HOVEDREDNINGSSENTRALEN S / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett nederländskt fartyg hamnade i sjönöd på Nordsjön i måndags.

Helt övergivet driver det nu fritt utanför den norska kusten.

Ombord finns 350 ton olja – som hotar att läcka ut i havet.

Väderförhållandena var svåra ute på Nordsjön i måndags. I den hårda vinden och höga vågorna blev lasten förskjuten och fartyget ”Eemslift Hendrika” tvingades sända ut ett nödlarm.

En del av besättningen stannade kvar ombord för att försöka få ordning på situationen – men gick bet.

”Oroliga för utsläpp”

Nu är alla evakuerade och fartyget driver fritt omkring 40-50 sjömil utanför norska Ålesund. Nu finns en oro för att de 350 ton olja och 50 ton diesel som finns ombord ska läcka ut i havet.

– Det är inga enorma mängder, men fortfarande mycket. Om skeppet kantrar är vi oroliga för utsläpp, säger Hans-Petter Mortensholm på myndigheten Kustverket till NRK.

På tisdagen landade nederländska bärgningsexperter i Ålesund. Två bogserfartyg finns också ute vid det övergivna skeppet och planen är att de ska kunna dra det in mot land.

Hårt väder försvårar räddningen

Men först måste bärgningsexperterna flygas ut med helikopter för att kunna fästa bogserlinor vid ”Eemslift Hendrika”, skriver Kustverket på sin hemsida. Något som också försvåras av det hårda vädret, enligt NRK.

Tidigare har en mindre båt legat kvar mitt på däck, men i ovädret har den nu ramlat av. Det kan ha gjort skeppet stabilare och bidragit till att det inte kantrat, enligt Kustverket.

Fartyget, som enligt VG är värt 66 miljoner kronor, ägs av bolaget AQS som under sina 30 år i branschen aldrig varit med om något liknande.

– Vi har aldrig haft ett totalhaveri på ett fartyg tidigare. Så det är speciellt och sorgligt för vår del, säger Ove Løfsnæs på företaget enligt NRK.

Ur arkivet: Här går Viking Lines fartyg Grace på grund

I november förra året gick Viking Lines fartyg Grace på grund utanför Mariehamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.