Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färre havsörnar i årets räkning

Färre havsörnar skådades vid årets örnräkning i Mellansverige jämfört med i fjol. Totalt observerades 155 havsörnar, mot 261 förra året.

Någon oro för att stammen, som tidigare varit utrotningshotad, skulle ha minskat finns det dock inte anledning till, enligt Sten Ullerstad som är projektledare för fältstationen Rördrommen och örnräkningen.

Örnarna satt helt enkelt i träden och kurade.

– De är väldigt väderberoende. Nu var det svaga vindar och dåliga isar med följden att inget yrkesfiske pågick som gav örnarna mat. Vi skojade om att vi borde ha utfärdat parkeringsböter för örnarna, säger han.

Sedan hoten från miljögifter mot havsörnar minskat har nya hot uppstått, enligt honom:

– Vi har bekymret med att fåglarna inte har någonstans att bo eftersom man avverkar de träd som är bäst för dem. Mycket av havsörnen störs också av vattenskotrar och motorbåtar.

Örnräkningen hölls lördagen den 5 mars, på 89 platser i fem län och drygt 20 kommuner längs Mälaren och Hjälmaren samt den västra delen av Örebro län. Ytterligare en siktplats har tillkommit sedan i fjol.

Även i år påverkade pandemin örnräkningen. De som ringde in resultaten gjorde det hemifrån på grund av smittrisken, i stället för att samlas i en lokal.

– Många saknade den sociala biten, säger Sten Ullerstad.

Örnräkningen inleder öppetsäsongen vid fältstation Rördrommen mellan Eskilstuna och Strängnäs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.