Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre hakremspingviner i Antarktis: ”Dramatiskt”

Varför analyseras klimatet? Vad påverkar vårt klimat? Hur blir klimatet i framtiden? Här är svaren på dina frågor.
Antalet hakremspingviner har på vissa ställen i Antarktis minskat med hela 77 procent sedan 1970-talet.Foto: RODRIGO JANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Antalet hakremspingviner har på vissa ställen i Antarktis minskat med hela 77 procent sedan 1970-talet, då arten senast undersöktes, uppger forskare.

Klimatförändringar tros vara orsaken till minskningen.

En nyss avslutad expedition, arrangerad av de amerikanska universiteten Stony Brook och Northeastern, har studerat hakremspingvinerna i Antarktis.

– Minskningen som vi har sett är definitivt dramatisk, säger biologen Steve Forrest, som medverkade på expeditionen.

Hakremspingvinen finns i södra Stilla havet och i Antarktis och lever av krill.

– Någonting händer med de grundläggande byggstenarna i näringskedjan här. Vi ser mindre överskott av mat vilket gör dessa bestånd mindre och mindre över tid och frågan är – kommer detta att fortsätta?, säger Steve Forrest.

”Fler faktorer kan spela roll”

– Även om flera faktorer kan spela roll, pekar bevisen vi har mot att klimatförändringar ligger bakom de förändringar som vi ser, säger Heather Lynch från Stony Brook University.

Förra veckan rapporterades det om rekordvärme i delar av Antarktis. I det område av Västantarktis som Argentina gör anspråk på mätte man i torsdag 18,3 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmätts i området, uppger Argentinas nationella meteorologiska institut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.