Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farligt ämne i brandskum kan förbjudas av EU

PFAS tillåts även om lagen går igenom att finnas i samhällsnödvändiga funktioner, som militärens brandsläckare.
Foto: LENNART REHNMAN

EU–kommissionen har lagt fram en ny kemikaliestrategi som innebär att det skadliga ämnet PFAS som återfinns i brandskum de vill ska förbjudas.

Förslaget på förbud rör alla produkter som vanligt folk kan komma i kontakt med, skriver Sveriges Natur.

Förslaget som läggs fram är att den hormonstörande kemikalien PFAS ska förbjudas i såväl konsumentprodukter som brandskum. Totalt förbjuds alla de 4000 ämnen som räknas som PFAS–kemikalier.

− Det kommer ge så mycket mer än enskilda förbud, säger Cecilia Hedfors, miljögiftsexpert på naturskyddsföreningen, till Sveriges Natur. 

Kemikaliestrategin tar också fasta på Coronapandemin där de kunnat visa att PFAS–ämnen gör oss mindre mottagliga för vaccin.

I Sverige finns ett uppmärksammat fall där 165 privatpersoner i Kallinge stämt vatten- och avloppsföretaget Ronneby Miljö och Teknik för att de i flera år levererat vatten som varit förgiftat av PFAS.

”Vi hävdar ju att förgiftningen i sig, att vi har de här kemikalierna i oss i resten av vårt liv, är en försämring av våra kroppar.”, säger Herman Afzelius som är drivande i rättprocessen.
Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Lär av fallet Ronneby för att rädda dricksvattnet 

LÄS MER: Ny rapport: Ditt smink innehåller farliga gifter 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.