Snabbmatskedjor slutar med plastsugrör, butiker byter till miljövänligare plastpåsar och EU förbereder en ny lag som ska tvinga företag att göra produkter där korken inte går att lossa från flaskan.
Länge har det varit plasten som varit på tal när det kommer till det allt växande problemet med världens hav, som enligt en rapport kommer att ha mer plast än fisk år 2050.
Men nu uppmärksammas även cigarettfimparnas negativa effekt på haven och den skadliga inverkan de kan ha på människor som äter fisk från dessa. Något som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet, enligt Business Insider.
Tidningen skriver att cigarettfilter släpper ifrån sig föroreningar så som nikotin, arsenik och bly och att havsdjuren kan få i sig detta. Men även att människan som äter mat från haven kan förvänta sig att få detsamma.

Mer farligt än vad man tidigare trott
Enligt statistik från Ocean Conservancy har omkring 60 miljoner cigarettfilter samlats in sedan 80-talet från världens hav och stränder. Det är inte bara strandbesökare som fimpar direkt på stranden som är ett problem. Regnvatten för också med sig fimpar till floder och bäckar som till slut rinner ut i haven.
På frågan varför fimpar är mer farliga för miljön än vad man tidigare trott beskriver Business Insider att många vaggats in i den falska tron om att cigarettfilter är snabbt biologiskt nedbrytbara. Men att sanningen egentligen är att det tar längre tid.
Thailands förbud kan ge fängelse för kastad fimp
I fjol kom nyheten att Thailand inför ett förbud som ska stoppa en del av turisternas miljöpåverkan – att fimpa på stranden kan leda till fängelse.
– I framtiden ska lagen införas på varje strand i hela Thailand, sa Jatuporn Buruspat vid landets Marin- och kustdepartement då.

När en undersökning gjordes av en strand i det populära resmålet Patong hittades i genomsnitt 0,76 cigarettfimpar per kvadratmeter. Totalt plockades 138 000 fimpar upp längs med en två och en halv kilometer lång sträcka av stranden.
Även i Sverige har det införts förbud mot att fimpa på marken. I Trelleborg kan den som gör så få böter. Drygt en miljard fimpar kastas på marken i Sverige årligen. Av all nedskräpning står tobaksrelaterat skräp för ungefär 80 procent och i världen slängs cirka 4 500 miljarder fimpar per år enligt Clean up the World.
LÄS MER: Härifrån kommer skräpet – färdas i havet till Sverige