Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farliga blybensinen är helt utrotad från världen

Oljepriset stiger: ”Kan bli svårare att få tag i bensin och diesel”
FN:s generalsekreterare António Guterres kallar utrotningen av blybensin för en ”internationell framgångssaga”.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Blyhaltigt bränsle kan orsaka hjärtsjukdomar, cancer och stroke och kopplas till problem med hjärnans utveckling hos barn.
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP

I nästan ett sekel har blyhalttig bensin förorenat luft, jord och vatten.

Nu har det giftiga bränslet utrotats från världen, rapporterar BBC

– Det förhindrar mer än en miljon för tidiga dödsfall varje år och skyddar barn vars IQ skadas av exponering för bly, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. 

Nu finns det inget land i världen som använder blybensin till bilar och lastbilar. Detta enligt uppgifter från BBC och FN:s miljöprogram. 

Det mycket förorenande bränslet har varit förbjudet i de flesta höginkomstländerna sedan 1980-talet. Men det var först i juli som Algeriet, det sista landet som använde blybensin, förbjöd det.

Utöver den stora miljöskadan har blybensin länge orsakat flera fall av hjärtsjukdomar, cancer och stroke, samt kopplats till problem med hjärnans utveckling hos barn.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger till BBC att utrotningen av blybensin är en ”internationell framgångssaga”.

– Detta kommer att förhindra mer än en miljon för tidiga dödsfall varje år och skydda barn vars IQ skadas av exponering för bly, säger han.

Stor skada genom åren

I början av 1920-talet började man tillsätta bly i bensin i för att förbättra motorns prestanda, men bara fyra år senare kom första larmet om användningen. Detta efter att fem arbetare dog och dussintals fler hamnade på sjukhus till följd av kramper orsakade på en anläggning som använde blybensin.

Trots detta fortsatte bly att läggas i all bensin fram till 1970-talet.

De rikare länderna var först med att fasa ut användningen, men i början av 2000-talet fanns det fortfarande 86 länder som använde blybensin. Efter 2016 var det endast Irak, Jemen och Algeriet som fortsatte leverera det giftiga bränslet. 

FN:s miljöorgan UNEP har arbetat med att försöka avsluta användningen av blyhaltig bensin i världen sedan 2002.

– Att utrota bränslet visar att mänskligheten kan lära av och åtgärda misstag som vi har gjort, säger Inger Andersen, UNEP:s verkställande direktör till CNN. 

Per Bolund: ”Alla behöver göra förändringar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.