Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen slopade flyget för tågluff

Familjen Järund valde att åka på tågluff i sommar. På bilden syns mamma Frida och tvillingsystrarna Märta och Astrid, 8 år. Foto: Privat / Privat
På tåget mellan Berlin och Malmö slogs AC:n ut. Familjen fick svettas i 38 gradig värme. Foto: Privat / Privat
Enligt Frida Järund är klimataspekten central i valet av tåg framför flyg. Foto: Privat / Privat
Familjen besökte Danmark och norra Tyskland under semestern. Foto: Privat / Privat
Systrarna Astrid och Märta har åkt en hel del tåg med sina föräldrar. Foto: Privat / Privat

Allt fler barnfamiljer väljer att ta tåget i stället för att flyga under semestern.

Bland dem finns familjen Järund från Sundsvall, som åkte på en 13-dagars tågluff under sommarlovet.

– Vi vill inte flyga eftersom det är klimatvidrigt, säger Frida Järund.

För Frida Järund var det självklart att sommarsemestern skulle arrangeras via tågspåren. 

Tillsammans med sin fru Malin och tvillingdöttrarna Astrid och Märta, 8 år, åkte hon nattåg från Sundsvall till Lund, för att därefter utforska Danmark och norra Tyskland. 

Legoland, turistande och tid med familjen stod på schemat. Men för att få ihop en 13-dagar lång semester krävdes en hel del planering.

– Vi var helt inriktade på att vi skulle göra en tågsemester och då fick vi höra om att man kunde få hjälp att planera sin resa online. Så jag fiskade lite efter tips och så fick vi hjälp att fixa interrailkort, platsbokningar, hotellbokningar och så fick vi förslag på bra rutter, säger Frida Järund.

Hon fortsätter:

– Som privatperson underlättar det jättemycket för då slipper man fastna i trassliga banarbeten, eller att man kommer fram utan att hitta boende.

Astrid, 8: ”Det är miljösmart”

Familjen Järund har tidigare åkt på olika tågresor genom Sverige, men det här var första gången de tog tåget utomlands tillsammans.

Under de längre färdsträckorna valde de nattåg för att det inte skulle bli långtråkigt, men för de mesta blev tågresorna en rolig del av resan.

– Barnen har åkt mycket tåg förut och de tycker att det är spännande. Vi hade inte ens med en Ipad utan de fick lyssna på ljudböcker, spela spel eller pyssla lite. Men för det mesta satt vi och samtalade, säger Frida Järund.

Dottern Astrid håller med om att tågsemestern blev lyckad. 

– Jag tycker att det är kul och se nytt och så var skönt och miljösmart. Jag gillar mycket djur och jag gillar miljön, säger hon.

Svettades hem från Berlin

Men som alltid under semestrar kan saker gå fel. För familjen Järund blev det tydligt då de skulle åka från Berlin till Malmö och AC:n gick sönder. 

Utomhus var det 38 grader varmt.

– Det var ju värmerekord i Berlin så alla stod och svettades. Men jag pratade med andra på tåget och de skrattade mest och sa att det var en del av upplevelsen, det är sådant som händer helt enkelt, säger Frida Järund.

Samtidigt ser hon saker som skulle kunna göra det lättare också för andra att välja tåg. Dels är det kvaliteten på tågen och banorna, dels är det priset.

– Det hade blivit mycket billigare att åka på charter med flyg, men det vill vi ju inte på grund av miljöpåverkan, säger Frida Järund.

Hon fortsätter:

– Jag tror att tågen behöver uppgraderas. Det måste helt enkelt läggas mer pengar på välfungerade och prisvärda tåg för att det ska bli mer attraktivt för alla.

Allt fler barnfamiljer åker tåg

Intresset för att åka på tågsemester i stället för att ta flyget har ökat mycket under de två senaste åren. 

 

Vid Sveriges största distributör för interrail-kort, Silverrail, ökade man försäljningen med 60 procent i fjol. Då såldes omkring 17 000 kort och i år ser siffrorna ut att bli ännu högre.

 

– Den har fortsatt den här väldigt positiva utvecklingen. Under den första tiden i år har vi fördubblat våra försäljningssiffror jämfört med samma tid förra året, säger Jonas Falk som är ansvarig för internationellt resande på Silverrail.

 

Samtidigt har en ny trend växt fram inom tågsemestrandet. Tidigare har det varit ungdomar som stod för 50 procent av resandet. Nu är det i stället vuxna och barnfamiljer som gått om, något som även SVT rapporterat. 

 

– Att fler barnfamiljer upptäcker tågen tycker jag är jättekul. Barn och ungdomar är ju framtiden som ska ta hand om alltsammans framöver. Om de inte åker tåg blir det problematiskt framöver, säger Jonas Falk.

Enligt Jonas Falk på Silverrail väljer allt fler barnfamiljer att åka på tågsemester. Foto: Silverrail / Silverrail