Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fältbiologerna protesterar mot statlig skogsavverkning

Foto: FÄLTBIOLOGERNA
Foto: FÄLTBIOLOGERNA

De har hittat över 20 rödlistade signalarter i den uråldriga skogen.

Men trots att regeringen satt upp ett miljömål om biologisk mångfald fortsätter statliga Sveaskog att avverka i området.

– De har maskiner ute i skogen och mer av den här värdefulla skogen kommer huggas ned om inget görs, säger Linda Johannesson på Fältbiologerna.

Timmerstockar ligger staplade mellan de snötäckta barrträden i Oreskogarna utanför Rättvik i Dalarna samtidigt som Linda Johannesson och Ingemar Södergren från miljöorganisationen Fältbiologerna letar efter spår från skogsavverkningsmaskiner.

De tältar i området sedan i måndags för att agera mot statliga Sveaskogs pågående avverkningar. Målet är att skogsbolaget ska upphöra med att hugga ned träd och i stället bevara gammelskogen där Naturskyddsföreningen dokumenterat mer än 160 fynd av 40 olika signalarter, varav 26 stycken är rödlistade och därmed riskerar att försvinna.

– Vi har varit ute och varit på plats, vi har tältat ute i skogen och övervakat och dokumenterat med film. Just nu snurrar vi i utkanterna i området, antagligen har Sveaskog maskiner någonstans i skogen men vi har inte lyckats leta rätt på exakt var det är, säger Linda Johannesson.

LÄS ÄVEN: Gunhild Stordalen: "Världen har alltför länge sysslat med 'plåsterlösningar'" 

Regeringsmål att bevara skogen

Regeringen har sedan 2014 satt upp ett antal miljömål som antagits av riksdagen. Ett av dem är att bevara den biologiska mångfalden i de svenska skogarna.

"Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas." står det i riksdagens definition av miljökvalitetsmålet.

Fältbiologerna anser att Oreskogarna är en nyckelbiotop som tillhör den typ av områden som regeringen vill skydda. Organisationen är därför mycket kritisk mot Sveaskog.

– Det här är en skog som aldrig tidigare har kalvavverkats. Vi vill att skogen ska räddas, säger Ingemar Södergren.

Sveaskog: Ser inga problem med avverkning

Men Sveaskog anser att de genomför en ansvarsfull avverkning där de tar hänsyn till de rödlistade arter som finns i området.

– Vi vet ju om att det finns rödlistade arter och där det finns substrat lämpligt för dem så sparar vi extra skog och tar extra hänsyn, så jag ser egentligen inga problem med de här avverkningarna, säger Anders Almäng, resultatområdeschef för södra Norrland på Svea skog.

LÄS ÄVEN: 17 saker som hänt (och inte hänt) sedan Parisavtalet 

Varför avverkar ni i det här området?

– Det är ju så att alla åtgärder man gör i skogsbruket måste ske efter en avvägning mellan ekonomiska och naturvårdsintressen, och det bästa vi kan göra då är att anpassa avverkningen genom att spara delar, säger Anders Almäng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.