Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falska uppgifter sprids om bränderna i Australien

Rekordhettan drar in – förvärrar bränderna i Australien.
En brandman kämpar mot lågorna i New South Wales, Australien.
Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Under fredagen deltog tusentals i en klimatprotest i centrala Sydney.
Foto: TOBY FORAGE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / TOBY FORAGE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bränderna sprids snabbt i det torra och blåsiga klimatet.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Skogsbränder fortsätter rasa runtom i Australien.

Samtidigt sprids felaktiga uppgifter om att nästan 200 personer gripits för att ha anlagt bränderna.

Expressen rapporterade i veckan att polisen sedan november har kunnat gripa 24 personer i New South Wales, misstänkta för att ha anlagt bränder.

Totalt handlar det om 183 personer gripits i delstaten för 205 olika brandrelaterade brott – exempelvis genom att bryta mot eldningsförbud eller kasta glödande cigarettfimpar på marken, uppger den lokala polisen i ett pressmeddelande.

Uppgifterna har lett till en omfattande desinformationskampanj. Vissa medier och alternativa sajter har formulerat det som att ”nästan 200 personer gripits för att ha anlagt bränder”.

Bland de mer prominenta profilerna som spridit påståendet i sociala medier finns Fox News kommentator Sean Hannity och Donald Trump Jr. 

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/1214565369697845249

Experter har analyserat tusentals inlägg i sociala medier – många samlade under hashtaggen #arsonemergency – och konstaterat att många konton som spridit uppgifterna är trollkonton och botar. De vilseledande påståendena har även tillbakavisats av polisen, rapporterar The Guardian. 

”Majoriteten har orsakats av blixtnedslag”

Bränderna har härjat i landet sedan i september och den australiska sommaren har hittills varit rekordvarm. Enligt forskare innebär klimatförändringarna längre torrperioder och mindre nederbörd i landet, vilket ökar förutsättningar för bränderna att spridas.

Klimatskeptiker vill i sin tur peka ut pyromaner som drivande bakom brändernas spridning. 

Att pyromaner – i Australien ibland kallade ”firebugs” – ser sitt tillfälle att tända på under stora brandkatastrofer är inget nytt fenomen. Men att de skulle stå bakom brändernas omfattning avfärdas av Dale Dominey-Howes, professor vid Sydneys universitet som undervisar i katastrofrisker. 

– Majoriteten av dessa skogsbränder har orsakats av blixtnedslag, kopplade till väder och klimateffekter, säger han till Huffington Post.

LÄS MER: De är svenskarna som ifrågasätter klimatkrisen (PREMIUM)

Se förödelsen efter bränderna i Australien:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.