Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebooks nya drag: Ska märka upp klimatinlägg

"Klimatkrisen har hamnat i skuggan av corona"
Facebook inför märkning av inlägg om klimatkrisen
Foto: TONY AVELAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Märkningen länkar vidare till Facebooks ”Informationscenter om klimatvetenskap”.
Foto: DAN CROSBIE / AP CANADIAN ICE SERVICE

Facebook kommer att börja märka upp inlägg som nämner klimatkrisen.

Metoden liknar den som användes i det amerikanska valet och Covid-19.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Facebook vill visa att de tar desinformation om klimatkrisen på allvar. Därför har de nu tagit fram en märkning – likt den som använts kring det amerikanska valet eller om pandemin – som ska användas vid inlägg om klimatkrisen, skriver Bloomberg.

Märkningen länkar vidare till Facebooks ”Informationscenter om klimatvetenskap”, en sida som innehåller klimatstatistik, nyheter och rekommendationer till sidor att följa. 

Märkningen kommer inte bara att dyka upp på inlägg där information är felaktig, vilket även har varit fallet i deras tidigare märkningsprojekt. 

Facebookchefen Mark Zuckerberg har tidigare sagt att han inte tror att det vore mer effektivt att ta bort felaktig information, utan att det bästa sättet att bekämpa desinformation är att ge tillgång till korrekt material.

Britterna blir först

Brittiska användare blir först med att ta del av märkningarna, men planen är att det ska användas i fler och fler länder. 

Felaktigheter om klimatkrisen har flaggats tidigare av Facebook, men till skillnad från material som rör till exempel Covid-19 har de oftast inte plockats bort – eftersom man inte sett det som ett omedelbart hot om skada.

Samtidigt som projektet lanserades, presenterades även en ny sektion på informationscentrets sida: ”Debunking av klimatförändringsmyter”, där experter från flera ansedda universitet kommer att avliva olika myter.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.