Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extremvärme – och nu blir det ännu värre

Brittiska myndigheter varnar för dödsfall kopplat till extremvärmen • Expressens Robert Börjesson rapporterar från Storbritannien.
Londonborna uppmanas att ta det lugnt. Värmen kan vara livsfarlig.
Foto: ANDY RAIN / EPA
Här doppar folk armarna i vattnet på Trafalgar Square för att svalka sig.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK / WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Trafalgar square.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK / WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Londonbor på måndagen.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK / WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
London.
Foto: DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den extrema värmeböljan i London gör livet i storstaden tufft. Rekordtemperaturer uppmättes under måndagen – och på tisdagen förväntas det bli ännu varmare. 

Kollektivtrafiken dras med överhettade tunnelbanetåg och kraftiga förseningar, samtidigt som hus och byggnader inte är byggda för att klara av de extrema temperaturerna.

– Infrastrukturen och husen i London är inte byggda för den här värmen, säger Londonsvensken Laura Stefanovic, 26.

När Laura Stefanovic svarar i telefonen på måndagseftermiddagen har hon precis lämnat huset och stigit ut i rekordvärmen som lagt sig som en tung filt över London. Under måndagen närmade sig temperaturen 40 grader i miljonstaden och under tisdagen väntas det bli ännu varmare. 

– Vi har varit hemma framför min fläkt fram tills nu. Nu har vi tagit oss ut för att köpa något att dricka, en islatte kanske, och sen är det raka vägen tillbaka till fläkten, säger Laura Stefanovic.

Ska bli ännu varmare

Huvudstaden dras just nu med en extrem värmebölja. Det har varit en varm sommar överlag, på måndagen steg temperaturen till närmre 40 grader på flera håll i landet – och på ett par platser slogs nytt nationellt rekord. Och värre ska det bli.

– I dag är förmodligen den varmaste dagen hittills, och i morgon ska det bli ännu varmare.

”Det har varit otroligt varmt”, säger Londonboende svensken Laura Stefanovic, 26.
Foto: Privat

Myndigheterna uppmanar befolkningen att hålla sig hemma, göra så lite som möjligt – och absolut att undvika kollektivtrafiken. 

– Det är generellt varmt på tunnelbanan, men det är absolut värre nu. Myndigheterna säger att det är farligt att vara ute, säger Laura Stefanovic.

Turas om att sova i vardagsrummet

Hon flyttade till London för 3,5 år sedan, efter studierna i Lund, och jobbar nu på en marknadsföringsbyrå i metropolen. Där delar hon ett trevåningshus med några kompisar, som precis som många andra byggnader i landet inte är byggt för den typen av extremtemperaturer som känns av i dag.

– Det är otroligt kallt om vintrarna, och otroligt varmt om somrarna. Mitt rum ligger egentligen högst upp i huset, men den senaste tiden har jag och mina rumskompisar fått turas om att sova i vardagsrummet på bottenplan för att få ordentlig sömn.

”Allt gräs i parkerna är brunt nu”, säger Laura Stefanovic.
Foto: Alex Lentati/LNP/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Värmen har blivit en vattendelare: ”Inte som i Stockholm”

Svenska Charlotta Billström, 28, är också fast i den gassande storstaden. Under sina åtta år i London har hon inte upplevt något som liknar den senaste tidens värmebölja.

– Jag jobbar hemifrån, har dragit ner alla persienner, har fläkten på och försöker bara ta det lugnt, säger Charlotta Billström.

Hettan tär även på Charlotta Billström, 28.

Hon upplever att värmen har blivit en riktig vattendelare för britterna.

– Det är absolut tvådelat. Det finns så klart de som tycker att det här är fantastiskt att vi har så varmt sommarväder eftersom vi får det så sällan, säger Charlotta Billström och fortsätter:

– Men sen är det inte som i Stockholm där man enkelt kan åka ut och bada i en sjö, utan man är mer eller mindre fast i stan.

Laura Stefanovic håller med.

– Jag tror att det flesta håller sig inomhus. Vi har ju inte riktigt några ställen i London där man kan bada, så man håller sig vid fläktarna. Vi alla är i chock över värmen, säger Laura Stefanovic.

Temperaturerna i Storbritannien väntas nå över 40 grader

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.