Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremvädrets grepp om Sverige kan fortsätta

Årets sommarvärme slår alla rekord. Stockholm noterar sin varmaste juni – efter tidigare rekordnoteringar 2020 och 2019.
Flera värmerekord har slagits i norra Sverige.
Foto: Scott Duncan / Twitter
Tranås drabbades av massiva översvämningar efter det kraftiga skyfallet.
Foto: TOBIAS MARBENIUS / FOTOGRAF TOBIAS MARBENIUS, MARBENIUS PICTURE, FOTO
Nikkaluokta är ofta Sveriges kallaste plats. I helgen slogs lokalt värmerekord.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Skyfall i söder. Värmerekord i norr.

En orsak till extremvädren: Klimatförändringen.

– Den långsiktiga uppvärmningen ligger med någonstans i botten, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

I måndags drog ett kraftigt regnoväder från Storbritannien in över södra Sverige. När himlen öppnade sig över småländska Tranås var det med överrumplande kraft.

På kort tid fick räddningstjänsten över hundra larm. Henrik Nilsson, räddningschef i Tranås, berättade för Expressen att han aldrig varit med om något liknande:

– Vi har personer vars källare varit fyllda med vatten som trängt upp i golvbrunnarna. Vi pratar ett helt våningsplan som fyllts med vatten, en och en halv meter vatten på sina håll.

Nikkaluokta slog värmerekord

Detta efter en helg där flera värmerekord slagits i norra Sverige.

Nikkaluokta nämns ofta i temperatursammanhang. Den här gången var dock läget ett annat än det vanliga. Termometern visade 29,9 grader, lokalt rekord.

– Det är ju känt för att vara ett riktigt köldhål på vintern, men nu har de haft riktigt varmt i stället, säger Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI och särskilt intresserad av avvikande väderhändelser och väderrekord. 

I Pajala var det 31,4 grader, den högsta temperaturen sedan 1966. Jokkmokk hade sin varmaste dag sedan 1945 med 32,3 grader.

– Det har varit varmt vid flera tillfällen tidigare de senaste tio somrarna i norr, men just de här rekorden sticker ut, säger Sverker Hellström.

Hetta på flera håll

I juni slogs många värmerekord i sydöstra Sverige. Stockholm hade sin varmaste junimånad sedan mätningarna började 1756 med en medeltemperatur på 19,3 grader. Det var tredje året i rad som juni satte rekord i Stockholm.

Flera platser på norra halvklotet har drabbats av ovanlig hetta i sommar. I västra delarna av Kanada och USA har flera värmerekord slagits och över 200 personer mist livet.

– Det finns en tendens att värmeböljorna blir lite varmare och de här riktigt kalla situationerna blir lite mindre kalla. Trenden i medeltemperaturen ökar, säger Sverker Hellström.

Extremvädren beror dock inte enbart på klimatförändringarna, men den globala uppvärmningen är en av faktorerna. 

– Den direkta förklaringen till värmeböljorna är att varmluft strömmat in – i vårt fall från Sydeuropa och Afrika – samtidigt som det finns ett högtryck som ger det riktigt soliga och vindsvaga vädret. Det är det som avgör när man får de här rekordtemperaturerna, även om de klimatologiska bakomliggande förutsättningarna finns där hela tiden, säger Sverker Hellström.

Mer och värre regn

Skyfall förekommer ofta på somrarna i Sverige. Men de kan bli fler och kraftigare i och med uppvärmningen. 

– Det kan finnas en tendens att nederbördsmängderna ökar. 

Det har varit en relativt varm luftmassa medan vi haft de här regn- och åskvädren i södra Sverige. Och ju varmare luften är desto mer vattenånga kan den innehålla – och desto mer regn och skurar kan det bildas och falla ur, säger Sverker Hellström.


Med hettan ökar risken för bränder:

Brandingenjören om vad du ska tänka på när du eldar i naturen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.