Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremhettan pressar Europas huvudstäder

Hon är arkitekten som vill bygga väggar av alger
Redan på fredagen slogs absolut Frankrikerekord med 45 grader celsius i skuggan i Provence.
Foto: LEWIS JOLY / AP TT NYHETSBYRÅN
Turisten Cecilia Luís från Peru svalkade sina fötter i bassängen framför Eiffeltornet.
Foto: Magnus Falkehed
Över hela Frankrike knackar brevbärare på hos äldre personer för att förvissa sig om att de inte är uttorkade.
Foto: ALVARO BARRIENTOS / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Europas storstäder segnar under rekordvärmen. Hettan sätter alla katastrofplaner på hårda prov. 

Samtidigt planeras nu för hur de stora metropolerna ska klara den kommande klimatkrisen. 

– Det här blir en revolution för hur vi ser på livet i staden, säger arkitekten Anouk Legendre.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

I en av Paris förstäder kämpar en 6-årig pojke för sitt liv på sjukhus. Med sina kompisar öppnade de en brandpost för att svalka sig, precis så som de hade sett på amerikansk film. Pojken slungades iväg flera meter av trycket från vattenstrålen.

I södra Frankrike dog en man av temperaturchocken efter att ha slängt sig i havet för att hitta svalka. Hade han gjort det försiktigare och stegvis så hade han sannolikt överlevt.

I norra Frankrike sattes en mamma i häkte efter att ha lämnat sin bebis i bilen under tiden som hon handlade på stormarknaden. Förbipasserande larmade brandkår, polis och stormarknadens personal som i sin tur larmade i högtalarna.

Över hela Frankrike knackar brevbärare på hos äldre personer för att förvissa sig om att de inte är uttorkade.

En specialframtagen applikation för mobiltelefoner visar parisarna var det hittar närmste dricksvatten och svalka. Överallt uppmanas parisare till försiktighetsåtgärder – eller bara till sunt förnuft.

Hör Expressens utrikeskorrespondent om rekordhettan

Historiskt värmerekord 

Inne i centrala Paris sitter en grupp flickor i det lokala Rådhusets speciella kylrum för värmekris och läser till det nationella provet för gymnasiet.

– Det var för varmt hemma, säger Marie Ozot. 

För tusentantals andra elever är proven inställda på grund av värmeböljan. Under lördagen räknar det franska meteologiska institut, Méteo-France, med att kunna uppmäta flera historiska rekord. Redan på fredagen slogs absolut Frankrikerekord med 45 grader Celsius i skuggan i Provence. Två tiondelar varmare än vad som uppmättes 2003 – sommaren då tiotusentals fransmän dog av värmen. Myndigheterna var då ovana med hur de skulle handskas med en värmebölja som fyllde bårhusen till brädden.

Fyra län (eller département) i södra Frankrike ligger idag i maximal beredskap i linje med inrikesministeriets ”röda plan” för värmebölja. 

Kriminalvårdarna fruktar upplopp i landets ofta åldrande, stekheta och överbefolkade fängelser.

Och det är bara början, menar forskarna i FN:s klimatpanel. Orsaken är den av människan orsakade klimatkatastrofen. Den tycker sig turisten Cecilia Luís från Peru redan känna av. Hon svalkar sina fötter i bassängen framför Eiffeltornet:

– Det finns inte längre fyra årstider, vi har bara två: kallt eller varmt! Det finns inga skillnader däremellan längre. Det är klimatet i hela världen som har ändrats helt och hållet, säger hon och talar om snömassor som hon aldrig tidigare sett i sina hemtrakter i Peru i mars vid sidan av rekordheta somrar. 

Charlotte Izard säger att värmeböljorna kommer tidigare än förr.
Foto: Magnus Falkehed

Annan stadsplanering kan få ner graderna 


Charlotte Izard, sakkunnig på den internationella paraplyorganisationen France Climat Action, instämmer:

– Någonstans mellan 2050 och 2070 få vi räkna med 40 dagar per år av värme över 35 grader i skuggan, säger Charlotte Izard.

– Dessutom kommer värmeböljorna tidigare än förr. Problemet är speciellt akut i storstäder som Paris. Här kan vi redan se skillnader på runt åtta grader mellan förstäderna och innerstaden, säger hon. 

France Climat Actions lokaler ligger i en före detta industrilokal som har byggts om till en energisnål byggnad med träklädda väggar och klätterväxter 

Klockan är fem i tolv för att helt tänka om Europas storstäder, menar de flesta experter inom området stadsplanering och klimat. Annars kommer 1900-talets storstäder att bli dödsfällor för stora delar av befolkningen de kommande årtiondena. Dessutom är de ofta byggda med raka gator och höga byggnader. En snirklig och mer gyttrig planbildning skulle få ned temperaturen med flera grader, enligt viss forskning.

Behövs vatten i städerna 

Att däremot svalka sig ur hettan med enbart elektrisk luftkonditionering vore att kasta olja på elden. Eller att öka utomhustemperaturen med runt tre grader kring luftuttagen. Istället krävs det vatten. Mycket vatten. Det menar i alla fall Amandine Crambe, ingenjör och stadsplanerare på den franska stadsplaneringsmyndigheten Ademe.

– Ett fullmoget träd på 20 till 50 års ålder kan pumpa ut 450 liter vatten i atmosfären per dag. Det är lika mycket som fem luftkonditioneringsaggregat som står på 20 timmar om dygnet. Det svalkar lika mycket, säger hon och pekar på träden intill Canal de l’Ourque i centrala Paris. Kanalen byggdes för att frakta varor till Paris. Nu kan den bli livräddare genom att bara finnas till.

– Man tänker ofta på att plantera träden, men det måste också finnas vattendrag i stadsbilden, säger hon. 

Amandine Crambe är ingenjör och stadsplanerare på den franska stadsplaneringsmyndigheten Ademe.
Foto: Magnus Falkehed

För att vattnet ska behållas i staden krävs det också att man river upp mycket asfalt för att ersätta det med jord, gräs och armatur. 

– Många gator kan stängas av för trafik, men blåljusfordon måste fortfarande kunna köra fram. Idag finns det tekniker för att göra gräsgator starka nog, hävdar arkitekten Anouk Legendre. Tillsammans med medgrundaren Nicolas Desmazières i arkitektkontoret XTU reser hon runt i världen för olika projekt inom hållbar arkitektur. 

Hon tar emot i firmans köksträdgård på hustaket. Inne på kontoret arbetar arkitekterna med möjligheter till att klä fasader i väggar fulla av vatten och plankton. Alger som kan skördas till mat och bränsle eller som råvara till läkemedel- och kosmetikaindustri.

Hon tror mer på medborgarnas längtan till grönska och svalka än på politikernas vilja, för att förändra stadsbilden:

– Medborgarna kommer att kräva tillgång till hustaken för att kunna vila eller odla växter, säger arkitekten. 

I grunden är det hela ekonomin och organiseringen av arbetstiden som står på spel, anser arkitekten:

– Vi måste bli flexiblare. Vissa dagar kommer vi helt enkelt inte att kunna arbeta på grund av väderleken. Då får vi ta igen det en annan gång, säger hon.

Falkehed i heta Frankrike:

”Värmen stor utmaning för framtidens arkitekter” 

Under den pågående värmeböljan har en av Frankrikes organisationer för elevföräldrar rest krav på att man inför begreppet klimatvabbande – föräldrar som (vilket var fallet i veckan) måste ta hand om barnen hemma på grund av att skolorna stänger borde få samma ersättning som för sjukfrånvaro.

Med vattnet från en låda med guldfiskar och karpar vattnar arkitekten Anouk Legendre växterna på takterrassen. Bevattningen (och gödningen med fiskarnas avföring) av fasadväxterna går droppvis genom upphängda påsar med jord. Runt omkring har takåsarna blivit allt grönare de senaste åren säger hon.

– Nu börjar vi se korsbefruktning mellan takterrasserna i området. Bin kommer också tillbaka, säger hon och visar runt bland lådorna. Utmaningen är att lådorna inte ska en jordmån djupare än helst sju till 14 centimeter. Tyngd är viktig faktor för byggnaden.

Arkitekten Anouk Legendre torr att människor behöver bliv mer flexibla i framtiden, och inte arbeta när det är som varmast.
Foto: Magnus Falkehed

Att massivt odla klätterväxter på fasaderna kommer också att bli en nödvändighet om staden ska kunna andas och svalkas. 

– En klätterväxt kan bli ända upp till fyra, fem sex våningar hög, säger Anouk Legendre. I stora delar av Europa är det just värmen som kommer att bli den stora utmaningen för framtidens arkitekter. Det kommer inte att räcka med att bara isolera bättre och kanske måla hustak vita som i Grekland för att stöta bort värmen.

– Kyla kan vi hantera. Det är ganska lätt. Men värme är mycket svårare att parera. Här borde vi inspirera oss lågtekniska lösningar i tropikerna. Det är en komplex vetenskap hur man bäst ordnar drag och ventilering av en byggnad, säger hon.

Prognos: Så blir vädret i Sverige kommande dagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.