Värmeböljorna blir allt mer vanliga – i hela världen. Globalt ser det ut som att 2020 kan bli ett av de hetaste åren någonsin.
Enligt naturskyddsföreningen är det främst den globala uppvärmningen som ligger bakom de allt högre temperaturerna. Det medför bland annat att den genomsnittliga havsytan redan höjts med cirka 20 centimeter, 50 procent av världens korallrev har dött, samt att översvämningar, lerskred och regnstormar blir allt vanligare.
Nu varnar meteorologerna och forskarna för ett högtrycksområde som kommer breda ut sig över ett 4 500 kilometer stort område i Australien, skriver tidningen The New Zealand Herald.
– Det kan vara farligt och vi uppmuntrar verkligen människor att börja förbereda sig för eventuella vildmarksbränder, säger meteorologen Rob Sharp, till Sky News.
Varmaste novemberdagen
Enligt forskarnas beräkningar kan det på sina håll bli över 50 grader – det är den varmaste novemberdagen någonsin.
Det är främst i området Tarcoola, en näst intill obebodd plats, där temperaturen skjuter i höjden. Där är det tidigare värmerekordet ligger på 48,7 grader.
– På torsdag kommer värmevågen dra in över söder och öster, men till helgen kommer värmetoppen och dra in över hela landet, säger James Goldie, som är forskare inom klimatförändring på Monash University, till NZ Herald.
Värmeböljan kommer enligt meteorologen ha stor inverkan på människors hälsa.
– Människor är inte vana vid värmeböljor i november. Våra kroppar är ännu inte fysiskt anpassade och vi kan underskatta effekterna, säger Rob Sharp, till Sky News.
Meteorologen: ”Människor gör misstag”
Sharp höjer också ett varningens finger rörande risk för vildmarksbränder samt att människor inte ska lämna djur eller barn i bilen.
– Vi är just nu i en övergångssäsong. Det är då människor inte tycker det är farligt och det är då de gör misstag.