Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremaktivister laddar för global supersatsning

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Fejkblod hälls ut utanför bokmässan. Extinction Rebellions aktion i samband med förra veckans globala klimatstrejk.Foto: Marja Tonteri Tillgren
Under söndagen planeras aktiviteter i Kapstaden, Amsterdam, Stockholm och Göteborg. I Stockholm riktas aktionen mot Förbifart Stockholm.Foto: Marja Tonteri Tillgren
En så kallad die-in-aktion för Amazonas tidigare i år.Foto: Extinction rebellion

Fejkblod, människor som spelar döda – och limmar sig fast i byggnader.

Rörelsen Extinction rebellion använder sig av civil olydnad för att få makthavare att agera på klimatnödläget.

Nu planeras en stor internationell protest.

Under söndagen genomför Extinction rebellion internationellt koordinerade manifestationer och så kallade die-ins, där människor ligger ner på marken och spelar döda, för att få makthavare att agera på klimatnödläget. 

Bland annat planeras aktiviteter i Kapstaden, Amsterdam, Stockholm och Göteborg. I Stockholm riktas aktionen mot Förbifart Stockholm. 

”Vi kan inte fortsätta investera i fossil infrastruktur om vi samtidigt vill minska bilåkandet och uppnå klimatmålen. Business as usual dödar oss!”, skriver rörelsen på Facebook.

”Vi behöver ta till alla medel”

En kvinna i 50-årsåldern som är med i rörelsen Extinction rebellion sedan i våras, men som vill vara anonym på grund av sitt arbete, säger att civil olydnad är ett sätt att få makthavare att reagera och agera.

– Vi har försökt med allt, upprop, namninsamlingar och fredliga demonstrationer, men ingenting biter på politiker och makthavare. Jag tror att man behöver ta till alla medel för att öka trycket och visa medvetenhet – forskning, Fridays for future och civil olydnad.

Hon har själv deltagit i en die-in utanför riksdagen och blockad av en bilrondell i Stockholm. Hon kommer av olika skäl inte närvara i söndagens aktion.

Finns det risk att aktionerna med civil olydnad får motsatt effekt på klimatdebatten?

– För det första handlar aktionerna aldrig om våld, utan är helt fredliga. Ser vi historiskt till Rosa Parks, Martin Luther King och Gandhi är civil olydnad effektivt. Jag kan förstå att folk blir förbannade, men klimatfrågan är så viktig och får det folk att tänka efter en eller två gånger så kanske vi kan få någon att se på frågan annorlunda, säger hon.

Fejkblod på bokmässan

Tidigare i veckan sprutade medlemmar ur Extinction rebellion fejkblod på regeringsbyggnaden Treasury i London, rapporterar Daily mail

Extinction rebellion Sverige anordnade också aktionen ”Blood of Our Children” då de hällde ut hinkar med fejkblod utanför bokmässan, i samband med förra veckans globala klimatstrejk.

Line Gordon är föreståndare för Stockholm resilience center vid Stockholms universitet. På frågan om hur klimataktioner, i form av civil olydnad, påverkar klimatdebatten svarar hon att det helt beror på vilken typ av aktion och civil olydnad det handlar om. 

– Men om vi tar strejkandet vid Fridays for future (rörelsen som startat med Greta Thunbergs skolstejk) så kan jag inte se annat än att det bara påverkar debatten mycket positivt. För alla oss som tror på vetenskaplig information som grund för kloka beslut, på demokrati och människors lika värde så är det svårt att inte se värdet av vad FFF försöker uppnå, säger hon.

Hon talade själv på scen under klimatmanifestationen förra veckan som anordnades av Fridays for future. Och Line Gordon anser inte att den typen av aktioner tar fokus från klimatforskningen, men säger att hon tidigare oroat sig för att det tar fokus från andra viktiga miljöfrågor, som ekosystem och biologisk mångfald.

– Men jag tycker att dessa frågor också kommit in i diskussionerna på sista tiden så fokus ökar generellt på hela miljöutmaningen. Men visst – om man gick ifrån det tydliga budskapet med att ha forskning i botten, och driva klimatfrågor på ett sätt som inte är förenligt med vetenskap, så skulle säkert civil olydnad för klimatet kunna blir problematiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.