Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen sågas för skatten på plastpåsar

Per Bolund om plastpåseskatten: ”Intäkter ska gå till att rensa upp i naturen”.
Nästa år införs en skatt på plastbärkassar – nu sågas miljöeffekterna av Konjunkturinstitutet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skatten kommer inte få några miljöeffekter, enligt analysen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nästa år införs en skatt på plastbärkassar – nu sågas miljöeffekterna av Konjunkturinstitutet.

Istället för att minska nedskräpningen finns det snarare en risk för ökad resursförbrukning, skriver den statliga expertmyndigheten.

Expressen rapporterade i veckan att en skatt på 3 kronor för vanliga plastbärkassar införs under 2020. Skatten ska syfta till att minska nedskräpningen, plastförbrukningen och påverkan på klimatet. Det är inte konsumenten utan tillverkarna och importörerna som blir skatteskyldiga.

– Plastförorening och plastskräp är ett jättestort miljöproblem. Varje dag strandar det valar och delfiner som har magarna fulla med plastpåsar, sade biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Förslaget motiveras med att EU kräver att medlemsländerna minskar sin användning av plastbärkassar till en viss nivå – för att minska nedskräpningen, tillförseln av mikroplast i naturen och effektivisera resursanvändningen.

Skatt på platspåsar sågas av myndigheten

Konjunkturinstitutet har analyserat förslaget och myndighetens uppfattning är att det inte alls finns skäl att tro att skatten har ovan beskrivna effekter.

”Snarare finns en risk för ökad resursförbrukning. Inte heller kan skatten ses som ett lämpligt sätt att fylla ett skatteväxlingsbeting om 15 miljarder”, skriver myndigheten i ett remissvar.

De poängterar att produktionen av flergångskassar har en högre miljöpåverkan än produktioner av engångskassar, och att de därför behöver används många gånger för att väga upp för detta:

”För vissa typer flera hundra gånger. Någon analys av vilka typer av flergångskassar som svenska konsumenter kan väntas övergå till presenteras inte”, skriver Konjunkturinstitutet.

”Förskjuter användningen mot obeskattade påsar”

Myndigheten tycker också att man bortser från att många hushåll återanvänder sina plastbärkassar som soppåsar – och att en beskattning skulle leda till att folk i stället kommer köpa andra plastpåsar för sin sopsortering:

”Det finns därför en risk att beskattningen inte minskar den totala användningen av plastpåsar särskilt mycket utan främst förskjuter användningen mot obeskattade påsar och samtidigt leder till ökad produktion av flergångskassar, det vill säga till ökad resursförbrukning.”

Per Bolund kommenterar budgeten och betonar bland annat vikten av långsiktiga satsningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.