Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna: Stora miljörisker med Think Pinks sopberg

Kallar sig ”Queen of Trash” • Begärd häktad • Förnekar brott.
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Martijn van Praagh är adjungerad lektor inom miljövetenskap vid Lunds universitet.
Foto: Privat / Privat
Emma Undeman är forskare inom miljökemi på Stockholms universitet.
Foto: Privat / Niklas Björling

Bolaget NMT Think Pink misstänks ha dumpat stora mängder byggavfall i naturen runtom i Sverige.

Det är något som kan få stora konsekvenser för den närliggande naturen. 

– Om så mycket blandat avfall ligger, kommer det att läcka på ett eller annat sätt, säger Martijn van Praagh, adjungerad lektor inom miljövetenskap vid Lunds universitet.

Det var i lördags som NMT Think Pinks ägare, Bella Nilsson anhölls, misstänkt för grovt miljöbrott. Hennes företag anklagas för att i flera fall inte ha återvunnit sitt avfall, utan i stället flyttat runt det mellan olika anläggningar. 

Vid avfallsanläggningen i Skultuna upptäcktes det att sopstationen haft mer än dubbelt så mycket avfall än vad lagen tillåter: Hela 23 000 ton sopor. 

Enligt Emma Undeman, forskare inom miljökemi på Stockholms universitet, finns det en risk att de läcker ut miljöfarliga ämnen från avfallsanläggningarna. Bland annat kan regnvatten laka ur giftiga ämnen som sedan åker ut i vattendrag och mark. 

– Beroende på utspädning kan det påverka organismer. Är det en dricksvattentäkt i närheten, riskerar man att få oönskade ämnen där, säger hon.

Emma Undeman är forskare inom miljökemi på Stockholms universitet
Foto: Privat / Niklas Björling

Stora risker vid brand

Det har även brunnit på två av de anläggningar som NMT Think Pink använder för att dumpa deras byggavfall. Flera boende i närheten av anläggningen klagade då på att de upplevde andningsvårigheter.

Martijn van Praagh, adjungerad lektor inom miljövetenskap vid Lunds universitet, berättar att de finns allvarliga risker om avfallet börjar brinna, då miljö- och hälsofarliga ämnen riskeras att att spridas i luften. 

– Det finns en anledning till att de hade begränsningar på hur länge de fick lagra avfallet, säger han och fortsätter:

– Om avfallet brinner okontrollerat är det både dioxiner och miljögifter som åker ut i luften. Dessutom är avfallsbränder i stora avfallshögar väldigt svåra att släcka.

Martijn van Praagh berättar att det kan spridas miljö- och hälsofarliga ämnen i luften om avfallsanläggningarna börjar brinna.
Foto: Privat / Privat

Se mer:

Polisens insatsstyrka till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.