Det var i lördags som NMT Think Pinks ägare, Bella Nilsson anhölls, misstänkt för grovt miljöbrott. Hennes företag anklagas för att i flera fall inte ha återvunnit sitt avfall, utan i stället flyttat runt det mellan olika anläggningar.
Vid avfallsanläggningen i Skultuna upptäcktes det att sopstationen haft mer än dubbelt så mycket avfall än vad lagen tillåter: Hela 23 000 ton sopor.
Enligt Emma Undeman, forskare inom miljökemi på Stockholms universitet, finns det en risk att de läcker ut miljöfarliga ämnen från avfallsanläggningarna. Bland annat kan regnvatten laka ur giftiga ämnen som sedan åker ut i vattendrag och mark.
– Beroende på utspädning kan det påverka organismer. Är det en dricksvattentäkt i närheten, riskerar man att få oönskade ämnen där, säger hon.

Stora risker vid brand
Det har även brunnit på två av de anläggningar som NMT Think Pink använder för att dumpa deras byggavfall. Flera boende i närheten av anläggningen klagade då på att de upplevde andningsvårigheter.
Martijn van Praagh, adjungerad lektor inom miljövetenskap vid Lunds universitet, berättar att de finns allvarliga risker om avfallet börjar brinna, då miljö- och hälsofarliga ämnen riskeras att att spridas i luften.
– Det finns en anledning till att de hade begränsningar på hur länge de fick lagra avfallet, säger han och fortsätter:
– Om avfallet brinner okontrollerat är det både dioxiner och miljögifter som åker ut i luften. Dessutom är avfallsbränder i stora avfallshögar väldigt svåra att släcka.
