Elsparkcyklar har blivit en vanlig syn på gatorna i flera svenska städer. I Stockholm hyr numera hela sex bolag ut det eldrivna transportmedlet:
Voi, Lime, Tier, Circ, Moow och Aimo.
Flera av dem marknadsför sig själva som gröna, bilminskande alternativ. Men hur bra – eller dåliga – är egentligen elsparkcyklarna för klimatet?
Frågan är inte helt enkel.
För- och nackdelar med elsparkcyklar
Enligt forskaren Anne Faxér är det utan siffror är svårt att ge ett rakt svar på om det är bra eller dåligt för klimatet med elsparkcyklar. Men det finns en del för- och nackdelar man kan väga mot varandra.
FÖRDELAR
En möjlighet att lämna bilen för de som inte behöver den.
Har, enligt undersökningar, fått personer att välja bort bilen.
Kan vara som en ögonöppnare för nya, mer hållbara transportlösningar – och även främja beteendet att använda hållbara transportmedel.
Låg miljöpåverkan vad gäller själva laddningen.
NACKDELAR
Gamla modeller kan lätt gå sönder, vilket kräver att nya tillverkas.
Kan, enligt en ny studie, ge mer utsläpp en full dieselbuss räknat i koldioxidutsläpp per mile.
Kan få en del personer att välja bort promenader och vanliga cyklar.
Det krävs bland annat aluminium, stål och litium i tillverkningen.
Rapport: Elsparkcyklar bättre än veganpromenad
I våras skrev Financial Times (FT) att startupbolagen som levererar elsparkcyklarna gärna hänvisar till en rapport från oberoende forskare på Rhodium-gruppen. Enligt den släpper en elsparkcykel enbart ut 28 gram koldioxid per mile (1,6 kilometer) och skulle därmed inte bara vara betydligt bättre än bilen – utan också ”bättre än koldioxidavtrycket från en vegan på promenad”.
Något som analytikern Matt Chester bestrider.
Han anklagar enligt FT bolagen för ”gröntvätt”, alltså att cyklarna framställs som mer miljövänliga än vad de är. Enligt honom hamnar cyklarnas verkliga avtryck snarare på mellan 320 och 742 gram koldioxid per mile. Matt Chester säger till FT att en elbil ”till och med överträffar best-case scenario” för elsparkcyklar eftersom elbilarna har betydligt längre livslängd.
Dock saknas mer övergripande forskning.
Enligt Susan Shaheen, adjungerad professor och en av cheferna vid forskningscentret för hållbar transport vid University of California i Berkeley, är det för tidigt att dra några slutsatser.
– Det behövs forskning om e-avfalls miljöpåverkan under en livscykel, inte bara för elektriska sparkcyklar utan även för elcyklar och elfordon, säger hon till FT.
Ny amerikansk studie: Buss bättre än elsparkcykel
Nu har det kommit en ny studie från North Carolina State University, som ytterligare ifrågasätter hur miljövänliga elsparkcyklarna egentligen är. Där har man vägt in fyra olika aspekter:
Produktionen av allt material och alla cykelns komponenter.
Själva tillverkningsprocessen.
Transport av cyklarna från tillverkaren till staden de ska brukas i.
Insamling, laddning och återdistribuering av cyklarna.
Resultatet: En elsparkcykel genererar drygt 200 gram koldioxid per mile, enligt studien.
– Miljöpåverkan från elen som används till att ladda elsparkcyklarna är rätt liten – ungefär fem procent av den totalt påverkan, säger Jeremiah Johnson, en av forskarna bakom studien, i en artikel på North Carolina State Universitys hemsida.
Han fortsätter:
– Den verkliga påverkan kommer huvudsakligen från två områden: att man använder fordon för att samla in och återdistribuera cyklarna, och utsläpp relaterade till att producera material och komponenter.

Kort livslängd för elsparkcyklar
Den korta livslängden är också ett problem.
När Breakit i våras skrev om elsparkcyklarnas miljöpåverkan hade Voi sagt att livstiden var cirka två-tre månader. I USA finns statistik om elsparkcyklar från Bird i Louisville, Kentucky, som visar på ännu kortare livstid:
28,8 dagar.
Koldioxidutsläpp på drygt 200 gram per mile innebär att elsparkcykeln ur klimatsynpunkt är ett sämre alternativ än elmopeden, elcykeln, den vanliga cykeln – och till och med sämre än en fullsatt dieselbuss, skriver MIT Technology Review. I alla fall räknat i koldioxidutsläpp per passagerarmile.
Däremot är den bättre än en standardbil, som släpper ut drygt dubbelt så mycket.
Väljer bort promenader och vanlig cykel – inte bilen
Studien visar dock att det inte främst är bilen som elsparkcyklisterna väljer bort – snarare ersätter transportmedlet främst promenader. I en undersökning i North Carolinas huvudstad Raleigh uppger 34 procent att de annars skulle ha tagit bilen, medan 49 procent skulle ha cyklat eller promenerat. Elva procent skulle ha tagit bussen och sju procent skulle ha valt bort resan helt.
För att komplicera det hela ytterligare finns det dock andra undersökningar med andra siffror.
I våras skrev Financial Times att transportdepartementet i Portland i Oregon, USA, hade fått fram siffror som visade att 34 procent av lokalborna och 48 procent av besökarna valde en tripp med elsparkcykel framför bil, Uber eller taxi.
Och forskaren Jeremiah Johnson säger:
– Det finns många faktorer att tänka på men elsparkcyklar är miljövänliga jämfört med vissa andra transportsätt.
Så säger svenska forskaren
Svenska Anne Faxén, forskare inom elektromobilitet på Rise, är inne på samma spår.
Vad har elsparkcyklar för klimatpåverkan?
– Det är väldigt svårt att svara på för det finns olika modeller. Men ju längre elsparkcyklar kan användas, desto mindre påverkan. Det beror mycket på cyklarnas livslängd, säger hon till Expressen.
Anne Faxén fortsätter:
– Det här är en viktig fråga för alla aktörer, hur robusta deras cyklar är. Det handlar också om beteende, hur användarna använder cyklarna. Det gäller att få tag på bättre produkter och att reglera att folk använder elsparkcyklarna som man ska.
Enligt forskaren behöver man inte ställa olika transportmetel mot varandra – hon tycker att det är bra med olika alternativ.
– Man behöver inte tänka att en elsparkcykel måste ersätta bilen utan ju fler alternativ som finns på marknaden, desto större sannolikhet att folk lämnar bilen hemma.
Anne Faxén efterlyser också studier om elsparkcyklar i Europa. De siffror som nu finns kommer från USA, där man har haft cyklarna under längre tid.
Miljöpåverkan kan minska rejält
Samtidigt som det inte går att slå fast att elsparkcyklarna är ett heltigenom grönt transportmedel finns det hopp i studien från North Carolina. Enligt den kan man minska cyklarnas miljöpåverkan på flera sätt.
Bland annat genom att använda mer miljövänliga fordon när man samlar in, laddar och återdistribuerar dem, genom att bara samla in cyklar med låg batterinivå och genom att använda mer miljövänliga komponenter i produktionen.
Dessutom måste livslängden förbättras avsevärt – om cyklarna skulle hålla i två år i stället för några månader skulle utsläppen minska med i snitt 30 procent per mile, enligt studien.