Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter varnar: Mont Blancs glaciär på väg att kollapsa

2017 var det tredje varmaste året i modern tid.
Delar av glaciären som täcker Mont Blanc-massiven i Alperna riskerar att kollapsa.Foto: PATRICK GARDIN / AP

Delar av glaciären som täcker Mont Blanc-massiven i Alperna riskerar att kollapsa, varnar experter.

Myndigheter har därför stängt vägar och evakuerat alpstugor på den italienska sidan av bergskedjan.

– Dessa fenomen visar återigen att berget är i en förändringsperiod på grund av klimatfaktorer, säger borgmästaren i Courmayeur enligt BBC.

Mont Blanc-massiven i Alperna täcks av 170 kvadratkilometer glaciär, som nu rör på sig på grund av klimatförändringar, enligt experter.

Runt 250 000 kubikmeter av Planpincieux-glaciären på toppen Grandes Jorasses riskerar att brytas loss, rapporterar BBC.

En sektion av glaciären glider just nu utför bergssidan, och rör sig runt en halvmeter per dag. 

Stänger vägar

Italienska myndigheter har därför stängt flera vägar och evakuerat alpstugor – men säger att det är en försiktighetsåtgärd och att det inte finns någon omedelbart hot.

– Dessa fenomen visar återigen att berget är i en förändringsperiod på grund av klimatfaktorer, och därför är det speciellt sårbart, säger Stefano Miserocchi, borgmästare i alpstaden Courmayeur.

Mont Blanc-massiven har fått sitt namn efter dess högsta topp, Mont Blanc, som är Alpernas högsta berg med sina över 4 810 meter över havet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.