Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter varnar: Desperata klimataktivister kan ta till terrorism

En kvinna arresteras av polis under en klimatdemonstration i London i april.Foto: NIGEL DICKINSON / POLARIS POLARIS IMAGES
Unga personer från Fridays for Future protesterar under en klimatdemonstration i Budapest Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Om världens ledare inte agerar och tar klimatkrisen på allvar kan det leda till ekoterrorism, varnar globala säkerhetsexperter.

Risken finns att grupperingar väljer att ta till våld i desperation, om de upplever att ingenting händer.

– Klimatterrorism är något som ligger vid horisonten, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Terrorattacker för att sätta klimatkrisen på den globala agendan skulle kunna bli verklighet, enligt experter.

Under demonstrationer i London organiserade av gruppen Extinction Rebellion arresterades flera klimataktivister av polis, bland annat för civil olydnad, men myndigheter fruktar att det finns de som är beredda att gå längre.

– Det är på radarn att små grupperingar som är så frustrerade och arga över att ingenting händer, att inget blir bättre, att dom bestämmer sig för att tvinga upp klimatet på dagordningen på ett helt annat sätt, säger Magnus Ranstorp. 

– Det kan innebära att vissa tar till våld.

”Terrorism är en spegling av samhällsutvecklingen”

Då klimataktivism under det senaste året har exploderat och blivit en global folkrörelse, så har säkerhetsexperter världen över fått upp ögonen för eventuella risker med trenden.

I Danmark har tidningen JyllandsPosten belyst problemet, där forskaren i internationell säkerhetspolitik Peter Viggo Jakobsen, kallade hotet om terrorattacker i klimatets namn ”tydligt närvarande”.

– Underrättelsetjänster är mycket medvetna om hotet, även i Danmark, tillade han.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att ekoterrorism är en framtida hot som diskuteras av världens säkerhetstjänster.Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Magnus Ranstorp håller med, men säger att det inte är något som ”ligger i närtid eller ens nästa år, det är ett framtida scenario som diskuteras”. 

– Terrorism är en spegling av samhällsutvecklingen, och man diskuterar därför hur samhällsutvecklingen påverkar vilka hot som kan finnas i framtiden, säger Magnus Ranstorp.

– Det här är något som säkerhetstjänster har pratat om ligger runt nästa hörna, men exakt hur det kommer att te sig är väldigt svårt att säga. 

Jämför med militanta djurrättsaktivister

Magnus Ranstorp är dock noga med att klargöra att det inte handlar om klimataktivismen i stort, utan mindre grupperingar som i framtiden skulle kunna bli våldsamma.

– Det finns alltid frustrerade personer som inte kan vänta och inte kan nöja sig. Vi kan se det med utvecklingen inom djurrättsaktivismen, att vissa de blir mer militanta, går efter bönder, till och med på kosläpp, och hotar. 

– Jag säger inte att det kommer att ske på det sättet, jag bara återger vad man pratat om från säkerhetstjänsters sida.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.