Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens varning om populära odlade laxen

Följ senaste nytt i Expressen TV.
All konventionellt odlad lax får ”gult ljus” i WWF:s fiskguide, vilket innebär att man inte ska äta den mer än någon eller några få gånger per år.
Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Laxen omåttligt populär på julbordet. Men det är stor skillnad på märkningen.
Inger Melander, fiskexpert på WWF och marinbiolog.
Foto: Pressbild

Rökt, gravad, inkokt eller rå – laxen är omåttligt populär på julbordet. 

Men mycket av den odlade fisken lever fortfarande inte upp till miljömärkningen och får ”gult ljus” av WWF. 

– Vår rekommendation är då att man ska äta denna art sällan, säger marinbiologen och fiskexperten Inger Melander. 

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan för hälsans skull – samtidigt finns det många sorter vi bara bör äta ett fåtal gånger om året.

Enligt fiskexperten Inger Melander är odlad lax en problematisk fisk, och generellt sett får odlad lax ”gult ljus” i WWF:s egen fiskguide. 

– Då ska man bara äta den någon eller några få gånger per år. Kanske på jul och någon annan högtid till exempel, säger hon. 

Men det finns undantag. Är laxen fångad med garn i Vättern, märkt med den internationella certifieringen ASC eller svenska KRAV får den grönt ljus. ASC-certifiering har 65 procent av den norska odlade laxen och 49 procent globalt.

Nästan all odlad lax som säljs i Sverige kommer från Norge.

Salmalaxen saknar märkning

Det populära norska varumärket Salmalax beskrivs av leverantörer som en lax ”så nära vildfångad som möjligt” och äts ofta rå i bland annat förrätter. Den marknadsförs som en kvalitetsfisk – en innerfilé utan ben och skinn som vakuumpaketeras högst fyra timmar efter att den fångats.

Trots det saknar Salmalaxen certifiering från ASC, och då skiljer den sig enligt Inger Melander inte mot annan odlad lax, förutom i hur den hanteras efteråt.

– All konventionellt odlad lax från norra Europa har gult ljus, säger hon.

Johnny Håberg, exportdirektör på Salmalax, berättar att företaget tidigare haft en annan certifiering, men har som mål att majoritet av deras fiskodlingar ska märkas med ASC i slutet av 2023. Processen redan börjat, enligt Johnny Håberg.

– Väldigt många anläggningar jobbar redan efter den standard som krävs, sen finns det några som vi behöver förbättra.

Då är det fritt fram att äta

Ett av huvudproblemen med odlad lax är den ofta matas med foder från havet som tär på vilda bestånd. Dessutom kan laxarna rymma och påverka bestånden.

– Norsk lax har historiskt sett haft problem med bland annat laxlus, rymningar, högt foderavtryck och näringsläckage. Det finns heller inget krav på vilket slags antibiotika man använder i norsk lagstiftning.

– Man har arbetat med dessa frågor under flera års tid och faktiskt lyckas få ner antibiotikamängderna och fodernivåerna en hel del. Det finns dock problem som kvarstår med odling av norsk lax som måste lösas innan den kan få grönt ljus, säger Inger Melander.

Produkter som märks med ASC får bara innehålla antibiotika som WHO godkänner. Dessutom finns en gräns på hur mycket läckage av foder och näring som tillåts.

Men vilken är då den miljövänligaste fisken till julbordet?

Det går inte att säga, menar fiskexperten, utan beror på vad det är för art och hur och var den är fiskad eller odlad.

– Det bästa är att variera sitt sjömatsintag och välja mellan de arter som ligger på grönt ljus i fiskguiden, säger Inger Melander.

WWF:s fiskguide:

GRÖNT LJUS – BRA VAL

■ ASC- eller KRAV-certifierad

■ Fiskad med garn i Vättern


Obs! Vildfångad lax från Vättern innehåller höga halter av dioxin och PCB. Var därför noga med att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.


GULT LJUS – VAR FÖRSIKTIG

■ Odlad i öppna kassar (Norge, Skottland, Irland, Island eller Färöarna)

■ Stödutsatt i avelsprogram från Sverige eller norra Europa

■ Fiskad med fällor i Östersjön

■ Fiskad med garn i Vänern


Obs! Vildfångad lax från Vänern och Östersjön innehåller höga halter av dioxin och PCB. Var därför noga med att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.


RÖTT LJUS – LÅT BLI

■ Oavsett fångstmetod eller fångstområde (se undantag på gult och grönt ljus)

■ Oavsett produktionssystem eller produktionsland (vattenbruk) (se undantag på gult och grönt ljus)


Källa: WWF

Se något annat:
Jacob Wallenberg om ny kärnkraft: En möjlighet

”Olyckligt att vi politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.