Experten varnar: Bakslag för klimatet – efter coronakrisen

Foto: RMI / Pressbild Rocky Mointains Institute, RMI

De senaste åren har trycket på klimatanpassning inom flygbranschen ökat. Men efter coronautbrottet går bolagen på knäna – och omställningen kommer att få stå tillbaka. 

Det säger Adam Klauber vid forskningsinstitutet Rocky Mountain Institute, enligt New York Times.

– Varje sund affärsverksamhet kommer att prioritera sina befintliga skulder och löneutbetalningar framför frivilliga investeringar i framtida hållbar volym för luftfart.

Luftföroreningarna har minskat i takt med att sjukdomen covid-19 spridit sig över världen. Industrierna har stannat av och bara över Kina har koldioxidutsläppen minskat med 25 procent. 

Även flygbranschen har påverkats kraftigt, vilket resulterat i en vinst för miljön. Antalet globala flygavgångar minskade för första gången med 4,3 procent i februari – en anmärkningsvärd tillbakagång efter åratal av motsatt trend. Mikael Robertsson är delägare i sajten Flightradar24, som för statistik över flygavgångar. Han har sagt till Expressen att minskningen av flygresor sannolikt är ännu större i verkligheten:

– Det är ett trendbrott. Vi mäter bara antalet avgångar, men jag kan tänka mig att antalet passagerare minskat ännu mer. Jag har förstått att många flyg går tomma.

Coronaviruset drabbar klimatet

Men det minskade intresset att flyga ser ut att bli tillfälligt. Och när resandet tar fart igen efter coronakrisen är klimatarbetet det som kommer att få stå tillbaka, enligt Adam Klauber vid amerikanska Rocky Mountain Institute, som fokuserar på marknadsmässiga energifrågor, ur ett klimatperspektiv. Klauber är chef för forskningsinstitutets grupp för hållbart flygande. Han säger till New York Times att krisen ”definitivt kommer att påverka klimatåtgärderna i flygbolagen”:

– Varje sund affärsverksamhet kommer att prioritera sina befintliga skulder och löneutbetalningar framför frivilliga investeringar i framtida hållbar volym för luftfart.

Även oljepriset kan påverka klimatet

Och risken för bakslag börjar märkas på fler håll. Bolaget Air France-KLM har enligt tidningen öppet uppmanat europeiska länder att vara restriktiva med regler som syftar till att begränsa flygresor och minska utsläppen:

– Med tanke på utbrottet av corona ber vi regeringarna att avbryta införandet av nya flygskatter, sa Benjamin Smith, flygbolagets verkställande direktör, på Airlines4Europe-konferensen i Bryssel på tisdagen.

Även de sjunkande oljepriserna riskerar att påverka omställningen negativt, enligt Richard Aboulafia, vice vd för analys vid flygkonsultföretaget Teal Group. Han konstaterar, enligt New York Times, att äldre flyg troligen kommer att användas längre, istället för att bytas ut mot kommer renare och mer effektiva.

Tror Corona kan minska flygandet

Utvecklingen oroar miljörörelsen, vars representanter nu har höjt rösten i protest. 

– Det här är en utmanande tid för flygbolagen, men det är ingen anledning att försvaga regler eller låta flygbranschen slippa ta hänsyn till klimatförändringarna, säger Annie Petsonk, internationell rådgivare hos den stora amerikanska miljöorganisationen Environmental Defense Fund.

Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, tror dock att det minskade flygandet på grund av corona kan minska vårt flygande även i framtiden, och på så sätt påverka klimatet positivt.

– Vi kommer säkert att se en minskad andel flygresor över hela året, även om man exempelvis kan ta igen en missad tjänsteresa. Men det är möjligt att det här får folk att börja tänka på sitt resande. Om man ställer in en resa till Alperna och i stället väljer att turista i svenska fjällen, kanske det kan bli en ögonöppnare för vissa, har hon tidigare sagt till Expressen.

Här i Sverige föreslår Moderaterna att vi ska införa stöd till drabbade näringsverksamheter, som flygbranschen. I en tweet skriver partiet att de vill avskaffa flygskatten, åtminstone temporärt, under 2020. 

https://twitter.com/moderaterna/status/1237306452055908352

LÄS MER: Skräcksjukdomar sprids i Europa på grund av klimatet (PREMIUM)


Annika Winsth, chefsekonom Nordea och Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent, Di.
I Hållbart näringsliv diskuteras hur hållbara investeringar påverkas av corona-viruset och låga oljepriser. Dessutom: branscherna som gynnas av den gröna given, elbranschens rebell och investeringstips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.